gry online

5/22/11

Placek z rabarbarem i kruszonką





Będę nudna -  jest cudownie! 
Weekend zachwyca pogodą, w związku z czym ciasto nie będzie skomplikowane... szkoda czasu na długie przebywanie w kuchni:) Dzisiaj nie tworzyłam ale odtwarzałam stary i sprawdzony przepis na świetne ciasto drożdżowe.  No i nareszcie upiekłam ciasto z rabarbarem! 
To nieskomplikowane, zawsze wychodzące, ładnie rosnące i bardzo smaczne ciasto:) ... poza tym nie mam w otoczeniu nikogo, kto by go nie lubił.

Placek można upiec też z innymi owocami, które są aktualnie dostępne, lub bez owoców  z  samą kruszonką.
Jest cudownie wilgotne i zachowuje świeżość na drugi dzień (jeżeli przetrwa:)) 
Polecam!
 

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM

/duża blacha z piekarnika/

*  1/2 kg mąki tortowej
*  40g świeżych drożdży
*  250ml letniego mleka
*  100g masła
*  100g margaryny /np Kasia/
*  3 łyżki oleju roślinnego roślinnego
*  3 jajka
*  3/4 szkl cukru
*  cukier waniliowy
*  skórka otarta z cytryny
*  szczypta soli



*  500 g obranego rabarbaru
*  2 łyżki cukru

kruszonka:
*  100g masła
*  150g mąki
*  1/2 szkl cukru
*  cukier waniliowy

Rabarbar pokroić na drobne kawałki, zasypać cukrem i odstawić.
Stopić masło i margarynę ,  przestudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. 
Z pół szklanki mleka, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić zaczyn, przykryć i poczekać aż zacznie rosnąć.
Wymieszać zaczyn, ubite jajka i resztę składników (ja wrzucam do  miski robota i włączam na 8 minut),  wyrobić ciasto.  Będzie luźne,  i takie ma być!  Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na ok. 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 200stC.
Przygotować kruszonkę: rozdrobnić dłońmi tłuszcz z pozostałymi składnikami aż się dobrze połączą.  Włożyć miskę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Na wierzch rozłożyć odsączony z soku rabarbar.  
Na wierzch 'poskubać' kruszonkę.
Wstawić na 30-35 minut (nie dłużej bo będzie suche!) do upieczenia. Ciasto powinno się zrumienić.
Smacznego!





*


22 comments:

  1. Klasyka ciasta, ale jakże zawsze smaczna :)Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Moja mama piecze podobny :) Uwielbiam!

    ReplyDelete
  3. Pomimo, że mam jeszcze swojego pół blachy kruchego z rabarbarem, to na widok Twojego drożdżowego łykam ślinkę:) Smakowite ciasto.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  4. Kasiu u Ciebie jak zawsze: pysznie i domowo:) uwielbiam drożdżówki:) pozdrawiam ciepło:)

    ReplyDelete
  5. Kasiu! Wspaniałe ciasto! U mnie na weekend było podobne, ale rabarbar pożeniłam z truskawkami;)
    Dla mnie rabarbar to król sezonu!
    Pozdrawia Cię ciepło:)

    ReplyDelete
  6. Drożdżowe, kruszonka i rabarbar - jak dla mnie nie może być lepiej :D

    ReplyDelete
  7. Kasiu! Mam wątpliwości. Tak mało tego rabarbaru? Tylko 50 g??

    ReplyDelete
  8. Piękna.
    Ja dzisiaj też jadłam rabarbarowe ciacho, ale babci mojej koleżanki.
    A ja jutro zabieram się za coś z rabarbarem.

    ReplyDelete
  9. Ata, masz słuszność, chodzi o 50dag...juz poprawiam,dzięki za czujność, pozdrawiam!:)

    ReplyDelete
  10. :-)
    Upiekę, bo w tym roku ładnie rabarbar mi urósł :-)

    ReplyDelete
  11. Z rabarbarowych wypieków taki placek jest moim ulubionym ;)

    ReplyDelete
  12. Takim placuszkiem, to bym się chętnie poczęstowała:)

    ReplyDelete
  13. Wyglada pysznie i domowo, nigdy nie moge sie oprzec takim ciacho :)

    ReplyDelete
  14. Kasienko widac ze sezon na ciasta rabarbarowe sie zaczal...holendrzyca narobila mi na nie smaka ,a teraz Ty...hahah ale ja mam juz w lodowce rabarbar i jutro cos chyba upieke!!

    ReplyDelete
  15. kuszaco pyszne jest to ciasto:)

    ReplyDelete
  16. Wspaniały placek Kasiu!
    Ostatnio nie wychodzą mi ciasta z rabarbarem, wprawdzie sa pyszne,ale zakalec...nie wiem dlaczego :( Chyba przeżywam jakiś dół.
    A może taki drożdżowy mi wyjdzie?:)

    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  17. Majanko, spróbuj upiec na pewno sie uda, ten który ja piekę jest na prawde bezproblemowy i zawsze wychodzi, pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  18. normalnie poczułam zapach tego ciasta i poleciała mi ślinka - trza bedzie upiec na łykend
    Marzena

    ReplyDelete
  19. >Wlasnie upieklam go jest po prostu super, dodalam tylko 20 g drozdzy Polecam wszystkim

    Olga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że smakuje, pozdrawiam:)

      Delete
  20. Za 30min. Zapraszam na placka B-)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...