gry online

5/1/11

'Sernik krakowski' Pierre Herme



Serniki to ciasta sentymentalne...
Moje najdalsze wspomnienie tego ciasta sięga lat przedszkolnych, kiedy jadłam pierwszy (?) sernik u mojej cioci (piekącej pyszne ciasta). Był bez bakalii, na kruchym spodzie, mocno waniliowy, z sera mielonego w domu, solidny, z kratką na wierzchu... PYSZNY!
Potem nastała moda na tzw 'serniki wiedeńskie',  w każdym razie w moim domu nastała:)  Mama zaczęła piec serniki bez spodu, z rodzynkami, wysokie i wilgotne... były bardzo 'pokazowe' i dostojne)  Następnie lawinowo powstawały przeróżne serniki: z ciastem czekoladowym,  z kruszonką, kombinacje jabłkowo-serowe, z owocami,  kokosowe, na zimno... itd
Kiedy ja zaczęłam działalność w kuchni,  testowałam wszystkie przepisy które wpadły mi w ręce... ostatnim hitem (rodzinnym hitem od kilku lat:)) stał się  Sernik świąteczny wypełniony po brzegi bakaliami, bogaty i wykwintny... 
Moim ulubionym jest jednak inny... lubię sernik podobny do tego zapamiętanego z dzieciństwa:)  na kruchym cieście, waniliowy, niezbyt wysoki, z kruchą kratką z ciasta... może być z niewielkim dodatkiem rodzynek - umiar przede wszystkim!

Taki właśnie jest ten  z przepisu  zamieszczonego w książce "Desery" Pierre Herme.  Jest puszysty, aromatyczny (zwłaszcza jeśli dodamy cukier z prawdziwą wanilią), elegancki  i PYSZNY!
Polecam!

SERNIK KRAKOWSKI
wg Pierre Herme

/forma 35x25cm/

ciasto:
*  250 g mąki
*  125 g masła o temp. pokojowej
*  125 g cukru pudru
*  1 jajko
*  2 łyżki cukru z wanilią
masa serowa:
*  1 kg mielonego sera tłustego
*  8 jajek 
*  100 g miękkiego masła
*  250 g cukru
*  3 łyżki cukru waniliowego
*  3 łyżki mąki ziemniaczanej
*  żółtko do posmarowania wierzchu
Masło rozetrzeć z mąką, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.  Włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Odciąć 1/3 ciasta i z powrotem  włożyć do lodówki.  Z reszty (2/3) wywałkować placek wielkości formy i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Podpiec przez 15 minut w temp 170stC.
 Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na końcu utrwalając ją 50g cukru.
W misce miksera utrzeć resztę cukru z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać  po 1 żółtku i po łyżce sera  ciągle ucierając. Masa powinna być gładka i dobrze wymieszana. Teraz połaczyć z białkami i mąką ziemniaczaną (przesianą) - najlepiej łyżką.
Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Z reszty ciasta wykroić radełkiem paski i ułożyć z nich kratkę na cieście, posmarować ją żółtkiem.
Piec ok. 50- 60 minut w temperaturze 170stC.
Po lekkim przestudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!





*


23 comments:

  1. Przepyszny serniczek! Mniam!

    ReplyDelete
  2. Słyszałam juz o tym przepisie..zawsze chwalony...twój serniczek wygląda pięknie! Pora się za to wziąc...(hehe,zawsze tak mowię)pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Kass za taki serniczek dałabym się pokroić :) Miłego weekendu.

    ReplyDelete
  4. przepiękny Ci wyszedł!

    ReplyDelete
  5. Ale pyszny sernik. Krakowskiego jeszcze nie robiłam ale przyjdzie i na niego pora:)

    ReplyDelete
  6. Kasiu! Ja jestem zwolenniczką kremowych, lekkich serników, ale ten od Herme kusi mnie już bardzo, a u Ciebie wygląda po prostu zjawiskowo! Pięknie wyszedł i już wiem, że z wielkim apetytem mu ulegnę:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  7. Kasiu kochana też go upiekłam,a le jeszcze czeka na wpis:) pyszny jest i nie mogę o nim zapomnieć....już mam ochotę na powtórkę:). Pięknie Ci się upiekł...mi troszkę popękał ...ale smakował po prostu bosko:)

    ReplyDelete
  8. Serniczek piękny, u mnie czeka w kolejce- nie oprę mu się. A te konwalie w tle - rewelacja, to już maj!

    ReplyDelete
  9. Upiekłam identyczny na święta, ale nie zrobiłam zdjęcia żadnemu ciastu bo nie miałam czasu. Po raz pierwszy taki serniczek upiekłam na Boże Narodzenie, wszystkim bardzo smakował, więc na Wielkanoc powtórka:) Też go lubię chyba najbardziej ze wszystkich, jakie już upiekłam.
    Pięknie się prezentuje, aż ręka sama się wyciąga po niego:))
    Miłej majówki:)

    ReplyDelete
  10. Kass, z Ciebie to prawdziwa mistrzyni! Przepis zapisuję, choć u mnie pojawi się bez rodzynek, tylko ze skórką pomarańczową - bo bardzo nie lubię rodzynek :-(

    ReplyDelete
  11. Kass, od roku tez lubię serniki:) Ten Hermowski piękny Ci wyszedł!

    ReplyDelete
  12. Serniki to dla mnie najlepsze ciasta na świecie. Ubóstwiam je za ich smak i za to,ze można je zrobić w tylu wersjach.
    A na święta zawsze wygrywa wersja klasyczna. Sam sernik, ewentualnie z dodatkiem rodzynek.

    Bardzo mi sie podoba Twój krakowski Kasiu. Pysznie się prezentuje, mniam:)

    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  13. Bardzo pyszny serniczek,pieklam go na Swieta,zniknal w oszalamiajacym tempie,mimo ze byly jeszcze inne wypieki.
    Twoj wyglada pieknie i bardzo smakowicie,najchetniej juz robilabym powtorke!:)
    Pozdrawiam majowo!:)

    ReplyDelete
  14. Ahh uwielbiam serniki! Dzięki za kolejny przepis!

    ReplyDelete
  15. O tak , takiego serniczka tez bym chętnie zjadła:) Pysznie wygląda:)

    ReplyDelete
  16. jest taki cudownie domowy, piękny.

    ReplyDelete
  17. bardzo piekny i elagancki serniczek:)

    ReplyDelete
  18. z rodzynkami to mój ulubiony!

    ReplyDelete
  19. zjadłabym taki waniliowy "tradycyjny" choć zazwyczaj gustuję w nowojorsko-londynskich... ale Twój wygląda pysznie!:)

    ReplyDelete
  20. Pyszny ten sernik, taki klasyczny, w smaku zrównoważony, nareszcie mogłam zrobić krateczkę jak na sernik krakowski przystało , bo ciasto daje się łatwo układać, nie rwie się, super, włączam na stałe do moich ulubionych przepisów,Czy ten sernik należy przechowywać w lodówce, nie pytam jak długo, bo pewnie szybko zniknie.
    dziękuje , pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sernik nie wymaga przechowywania w lodówce, dziękuję i pozdrawiam :)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...