Ciepło sprawiło ze mamy ochotę na letnie ciasta i desery. Na wczorajsze święto przygotowałam sernik z galaretką i truskawkami. Nie wszyscy mogą jednak jeść truskawki, dla nich zrobiłam tiramisu. Ale nie wszyscy mogą jeść surowe jaja... no to zrobiłam tiramisu bez jaj:)... równie smaczne, bardziej kaloryczne... ale kto by zwracał na to uwagę w dniu swojego święta.... Deser jest łatwy, szybki do zrobienia i baaaardzo smaczny!
Polecam!
TIRAMISU (bez jaj)
/okrągła misa o śr26cm/
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu)
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
Przygotować formę do deseru, najlepiej jeśli będzie to naczynie szklane lub ceramiczne.
Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu. Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc. Smacznego!
*
smacznie wygląda i bardzo ważne że bez jajek bo boję się używać surowych :)
ReplyDeleteja surowych jaj sie nie boję i należe do tych szczęśliwców, którym nie szkodzą ...ale akurat tiramisu czy bez jaj, czy z nimi jest po prostu boskie:) kasiu zrobiłaś swojej rodzince istnie cudowne desery:) pozdrawiam kochana:)
ReplyDeleteA ja właśnie nie jadam jaj na surowo- no nie potrafię sie przemóc i już! To dla mnie idealne tiramisu, a wyglada obłednie.
ReplyDeleteKasiu! Cudowne tiraisu! Ja zawsze robię bez dodatku jaj, i uważam, że smak wcale na tym nie traci!
ReplyDeletePozdrawiam:)
Kasiu bez jaj...ono musi byc pyszne.;)
ReplyDeleteBardzo mi się podoba takie tiramisu.
ReplyDeleteO, tiramisu w sam raz dla mnie :) zawsze unikałam surowych jaj, a teraz w stanie błogosławionym jeszcze bardziej zwracam na to uwagę... pozdrawiam
ReplyDeleteOj tak letnie desery to jest to.
ReplyDeleteTiramisu też kiedyś zrobię bo jak na razie jeszcze nie próbowałam.
coś dla mnie... bez jaj :) chociaż serniczka z truskawkami tez bym zjadła...:)
ReplyDeleteps. moje piwonie mają dopiero malutkie pączki a u Ciebie już tak kwitną???
pysznosci:) chetnie bym sie wprosila na kawaleczek:)
ReplyDeleteo, to coś dla mnie...bez jaj!
ReplyDeleteBez jaj, ja też lubię takie tiramisu :D
ReplyDeleteFobia jajeczna szeroko zakrojona!
Tak sobie mysle Kass, ze to moze byc metoda doskonala, bo ponoc zoltka "rozwadniaja" konsystencje tiramisu, musze zanotowac! Pozdrowien moc sle :-)
ReplyDeleteWidzę więcej miłośników 'bezjajecznych' deserów:))) myslę że w lecie to jednak bezpieczniejsze , nie jeść ich na surowo...
ReplyDeletemyniolinka - moje piwonie juz przekwitają...niestety... bardzo lubie te kwiaty:)))
Pozdrawiam serdecznie, miłej niedzieli życzę wszystkim:))
Wspaniała propozycja. Uwielbiam takie słodkości:)
ReplyDeletePozdrawiam:)
z jajami czy bez, zawsze na tak!:)
ReplyDeleteKolejny świetny przepis! :) Super:)
ReplyDeleteAle narobiłaś mi smaka na takie tiramisu :)
ReplyDeleteŚwietnie!!!Od paru dni myślę o zrobieniu tiramisu,ale surowe jaja mnie nie przekonują,już miałam zrezygnować,aż tu nagle ten przepis....z nieba mi spadł :)) Jutro robię.Dzięki.
ReplyDeleteCiekawe czy będzie Ci smakowało?
ReplyDeletepozdrawiam:)
Muszę przyznać, że jest pyszne! I smakuje wszystkim, kogo częstuję :) Bardzo łatwe i smaczne! Dzięki za przepis! :D
ReplyDeleteCieszę się i serdecznie pozdrawiam:)))
ReplyDeleteMoże to głupie pytanie, ale jestem początkująca (: tu do ubitej śmietanki nie dodajemy śmietan-fixu?
ReplyDeletePytanie wcale nie jest głupie... nie trzeba dodawać, wymieszana z serkiem mascarpone śmietana dobrze trzyma fason:) pozdrawiam:)
Deletemusi być kawa z ekspresu?
ReplyDeleteNie musi, często robię zaparzając kawę rozpuszczalną i też wychodzi pysznie:)
Delete