"Żydowskie smaki" to kulinarna akcja w blogosferze organizowana podczas:
Program festiwalu jest bogaty, a kuchnia oczywiście ma w nim swoje miejsce. Więcej o całym programie, czyli : wystawach, koncertach, odczytach i innych imprezach, można przeczytać na stronie festiwalu SIMCHA.
Zostałam zaproszona do udziału w "Żydowskich Smakach", z przyjemnością więc dołączam do akcji ze swoimi potrawami. Muszę przyznać, że żadna inna kuchnia nie ciekawi mnie bardziej niż żydowska.
To kuchnia tradycyjna, twardo przestrzegająca pewnych reguł, mądra... koszerności nie należy się bać, to zdrowe, mające podłoże religijne, podejście do żywienia. Zasady, których brak w naszej polskiej kuchni.
Podziwiam naród żydowski za przywiązanie do tradycji, za kultywowanie rodzinności, za to, że jedzenie to nie tylko odżywianie ciała, ale cała filozofia i duchowa uczta!
Tylko pozazdrościć...
Miałam dylemat: co ugotować? Niektóre potrawy znam, inne dopiero poznaję... bo nie jest to 'zwyczajna kuchnia', to kuchnia magiczna!
Przygotowałam dwie zapiekanki: Kugiel z ziemniakami i Kugiel z makaronu. Potrawy które mogą stanowić samodzielne posiłki lub być dodatkami do mięsa.
1/ Jako miłośniczka naszych poczciwych placków ziemniaczanych, Kugiel z ziemniakami lubię najbardziej z kleksem kwaśnej śmietany. Ale zapewniam, że z dodatkiem mięsa też smakuje wybornie. Polecam!
Przepisy zaczerpnęłam z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Cymes czyli kuchnia żydowska" i z niewielkimi zmianami przytaczam:
KUGIEL (KUGIELES) Z ZIEMNIAKAMI
* 3 szkl startych surowych ziemniaków dokładnie odsączonych (nie odciskać aby nie były zbyt suche!)
* 3 jajka
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1i 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki imbiru
* 2 cebule starte na tarce
* 3 łyżki stopionego masła lub tłuszczu kurzego
* masło do smarowania
Jajka ubić do białości, wymieszać ze startymi ziemniakami, mąką, proszkiem do pieczenia, solą, imbirem, pieprzem, cebulą i masłem.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i przełożyć do niego masę ziemniaczaną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC i piec do zrumienienia ok 1 godziny.
Podawać na gorąco do gulaszu lub duszonych mięs, albo z gęstą śmietaną jako danie główne.
Smacznego!
*
Pyszne! Już kolekcjonuję ziemniakowe dania na po-dietę!
ReplyDeleteCiekawa akcja! Dzięki za informację!
ReplyDeleteSmakowicie wygląda...podoba mi się:)
ReplyDeleterewelacja!
ReplyDeleteniby nic, a tu proszę!
pyszności widzę ;]
u mnie też pojawią się Żydowskie smaki, ale to za tydzień.
ReplyDeleteCiekawa ta zapiekanka :)
Z kuchnią żydowską nie mam nic wspólnego. Nie znam jej.
ReplyDeleteTwoje dzieło wygląda zachęcająco.
Ja również jestem zafascynowana już od dawna żydowską kuchnią, konsekwencją z jaką jest pielęgnowana tradycja.
ReplyDeleteSama chętnie sięgam po przepisy z tej kuchni. A moim pierwszym daniem były kulki z macy, które w moim domu są bardziej lubiane do rosołu niż poczciwy makaron...
Kasiu, ale narobiłaś mi smaka na takie CÓŚ. Uwielbiam takie zapiekanki. Twoja prezentuje się pysznie. Palce lizać:)
ReplyDeletePozdrawiam :)
Przepyuszne jest to danie...moja cioteczka kochana takie robi bardzo częśto i wszystkim sie buzia cieszy jak akurat wpadną do niej w odwiedziny i ciocia na stół pysznosći podaje:) pozdrawiam Kasiu:)
ReplyDeleteMieszkam obecnie w Lodzi, miescie zbudowanym przez Zydow. Jest mnostwo zydowskich restauracji, ktore ciesza sie powodzeniem ale posiadaja niebanalne ceny, niestety. Mam kilka ksiazek z przepisami owej kuchni, jedyne czego mi brakowalo w niej to wyrazisty smak, moze dlatego, ze robilam te bardziej "ortodoksyjne przepisy".
ReplyDeleteKuchni żydowskiej niemal zupełnie nie znam. Kocham za to kresową babę ziemniaczaną, a że ten kugelis wygląda na podobne danie musi być pyszne. Muszę spróbować taką postać ziemniaków.
ReplyDelete