Wiosenne tropiki chwilowo spuściły z tonu... i dobrze:)... teraz jest tak jak lubię najbardziej: 24stC, lekki wiaterek, bezchmurne niebo i dłuuugi dzień... czegóż chcieć więcej?...zdrowej nogi!:)
Białe szparagi - delikatne jak chmurka, soczyste jak wiosna i pyszne - świetne w połączeniu z 'młodymi' warzywami.
W towarzystwie młodych ziemniaczków, brokuła i wiosennej kapusty smakują wybornie. Dno formy wyściełam kapuścianym beszamelem, potem układam podgotowane warzywa, przyprawiam, dekoruję kwaśną śmietaną z koperkiem i do pieca. Po 35 minutach mamy bardzo smaczny, wiosenny obiad.
Fakt.. wcześniej trzeba ugotować ziemniaki - to wydłuża czas, jednak gdy ziemniaki ugotujemy wcześniej to czas potrzebny na przygotowanie potrawy znacznie się skróci. Dobrym rozwiązaniem jest np ugotowanie ich dzień wcześniej.
Bardzo smaczne danie, polecam (wszak mamy już dyspensę na jedzenie warzyw:)) tym bardziej że sezon szparagowy trwa tak krótko!
SZPARAGI Z WARZYWAMI NA KAPUŚCIANYM BESZAMELU
/proporcje na 6 porcji/
* 2 pęczki białych szparagów***
* 15-18 młodych ziemniaków
* 1 brokuł
* 3-5 liści młodej kapusty
* 1-2 młode marchewki (dla koloru:))
beszamel:
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki masła
* 2,5 szkl mleka
* sól, pieprz
* 1 łyżka jasnego sosu sojowego
* sól, biały pieprz, lubczyk
* 200ml kwaśnej śmietany 18 lub 22%
* pęczek koperku
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
Obrać dokładnie szparagi , odłamać zdrewniałe końcówki i przekroić na pół.
Liście kapusty umyć i pokroić na większe kawałki (4x4cm).
Brokuł podzielić na różyczki i opłukać.
W większym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Po kolei gotować warzywa: szparagi ok6 minut i wyjąć do miski, potem kapustę a na końcu brokuł (po 2-3 minuty). Marchew trzeba dłużej pogotować, ale jeśli pokroimy na plastry to trwa to kilka minut.
Nagrzać piekarnik do 180stC.
Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę i po chwili smażenia wlewać partiami mleko ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, wrzucić podgotowaną kapustę i wymieszać. Zdjąć z ognia.
Formę do zapiekania wysmarować masłem (nie oszczędzając na ilości:)) , wylać i rozsmarować beszamel kapuściany. Naokoło poukładać przepołowione ziemniaki a w środku brokuły i szparagi. Całość udekorować kleksami śmietany z pieprzem, solą i wymieszanej z posiekanym koperkiem.
Wstawić do zapieczenia na ok 35minut.
Podawać na obiad lub kolację.
Smacznego!
*** Można danie zrobić z zielonymi szparagami albo po prostu z kalafiorem.
*
I takie szparagi kocham najbardziej. :-) Zdjęcie z jeziorem działa na mnie wybitnie uspokajająco.
ReplyDeleteZapiekanka bardzo w moim guście! Koniecznie do nadrobienia, póki sa szparagi:)
ReplyDeletePozdrawiam!
Kasiu ta zapiekanka musiała byc doskonała w smaku .... tak kolorowo wygląda ....a jzioro , oj posiedziałąym nad takim z dobrą ksiażka:) pozdrawiam kochana:)
ReplyDeleteKochane kobiety, to nie jezioro... to Odra, moja rzeka, która czasem się uspakaja i wyglada bardzo niewinnie:)
ReplyDeletepozdrawiam i miłej niedzieli życzę:))
bardzo lubię tego typu zapiekanki, a ostatnie zdjęcie podoba mi się szczególnie :)
ReplyDeleteJak apetycznie:)
ReplyDeleteAleż pysznie wygląda! Szparagi bardzo lubię ,a Twoja propozycja Kasiu bardzo do mnie przemawia :-)
ReplyDelete