No i mamy lato!
Koniec wiosny... smutno, że na następną trzeba znowu czekać do przyszłego roku... ale nie ma co narzekać, całe lato przed nami! Będą owoce, wspaniałe warzywa, dłuuugie i gorące dni (to lato ma być tropikalne:)) i pole do popisu dla takich napaleńców kuchennych jak ja:))
Pojawiły się już pierwsze jagody więc nie omieszkałam umieścić je w cieście, i to nie byle jakim cieście... tym razem 'zdrowym' z mąki razowej i z cukrem trzcinowym. A wszystko za sprawą Bey:) ... ostatnio na swoim blogu zamieściła przepis na ciasto z mąką razową i rabarbarem. Bardzo mi się ono spodobało i postanowiłam upiec podobne.
Moje ciasto jest z kokosem, a wierzch posypałam jagodami i truskawkami. Myślę, że w pełni zadowoli osoby, które lubią 'zdrowe' składniki w cieście. Kiedyś piekłam bardzo często ciasta z mąki żytniej lub z mąki pszennej razowej i bez dodatku cukru. Teraz robię to znacznie rzadziej... a szkoda, bo takie ciasta oprócz zalet zdrowotnych są przecież bardzo smaczne:) Postanowiłam, że wrócę do 'zdrowej' tradycji i co drugie ciasto będę piekła w wersji 'eko'...
Zapraszam więc dzisiaj na ciasto kokosowe z owocami. Jest wilgotne, nie za słodkie,'treściwe' i co najważniejsze - smaczne:)) Polecam!
CIASTO KOKOSOWE Z MĄKI RAZOWEJ,
Z JAGODAMI I TRUSKAWKAMI
/blaszka 38x24cm lub 2 małe tortownice/
* 6 jajek
* 2 szkl mąki pszennej razowej
* 1 szkl mąki pszennej tortowej
* 1,5 szkl wiórków kokosowych
* 3/4 szkl cukru trzcinowego jasnego
* 3/4 szkl oleju roślinnego o łagodnym smaku
* 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18%
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
* 35 dag jagód
* 35 dag truskawek
* 4 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej
* 4 łyżki płatków migdałowych
Umyć i obrać owoce pod bieżącą wodą. Wysypać na ręcznik papierowy i osuszyć. Posypać je mielonymi migdałami lub bułką tartą, wymieszać.
W większej misce zmiksować jajka z cukrem 'na puszysto'. Dolewać partiami olej i śmietanę, potem dosypywać mąki wymieszane z wiórkami, proszkiem do pieczenia i sodą - ciągle ucierając na niskich obrotach. Na końcu wlać ekstrakt z wanilii.
Piekarnik nagrzać do 180stC.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać do niej ciasto. Wysypać owoce równomiernie rozkładając na cieście, a na wierzch płatki migdałowe. Wstawić do pieca na 60-65minut***. Sprawdzić patyczkiem czy się w środku upiekło. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w nim jeszcze 10 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
***Jeśli pieczemy w tortownicy to czas skrócić o kilkanaście minut.
*
Przepyszne, az mi slinka poleciala. Nie dosc, ze pyszne, bo z owocami to jeszcze przezdrowe!
ReplyDeleteGratuluje wspanialego wypieku :)
Bardzo lubię wszystko co kokosowe. I jakie psy fajowe! :-)
ReplyDeletePiękne to ciasto,zdrowe i pyszne i tak ślicznie wygląda :)
ReplyDeleteJa też kocham lato!:)
Pozdrawiam.
ah, jak miło patrzeć na Twoje "roześmiane dziewczyny" na spacerze :)
ReplyDeleteciasto i owoce to smak lata ,ja to pewnie i tak mam szczęście ,ze nie warzę tony lub dwa ,a tyle piekę tych rarytasów:D
ReplyDeleteHm ,ale to z razową mąka jednak oprócz walorów smakowych maj jakieś składniki odżywcze na dokładkę ,a twoje wygląda obłędnie pysznie
p.s ojej te mordki śmiejące to wycałuj od mnie , dobrze?
Kass, zdrowe proponujesz? To ja biorę!
ReplyDeleteA Twoi psiarkowie są świetni!
Pozdrawiam Cię serdecznie w Twoim pięknym mieście!
Pyszne jagodowe ciasto, lubie takie:-)
ReplyDeleteSerdecznie zapraszam do udziału w Weekendowej Cukierni, którą oddała mi Polka :-) pozdrawiam i mam nadzieje, że w najbliższej edycji bedzie nas więcej!
ReplyDeleteJagody,truskawki,kokos,migdaly...czego trzeba wiecej ??PYCHA
ReplyDeleteKasiu tym tropikalnym latem to sie podlamalam...;)
Bardzo dobra tradycja! ;)
ReplyDeleteA ciasta z jagodami uwielbiam! Musze sie pospieszyc, bo przeciez sezon na nie nie trwa zbyt dlugo...
Pozdrawiam!