gry online

3/20/12

Z dynią, słonecznikien, płatkami owsianymi, ziemniakami i miodem...czyli chleb mocno napakowany



Tym razem chleba nie piekłam w garnku, jak to często ostatnio bywało.  Tym razem upiekłam chleb, który powstał znienacka, a właściwie mimochodem.  Znienacka ... mimochodem... prawda że to ładne słowa?  Lubię takie słowa i zwroty, one sprawiają że język jest plastyczny, malarski...  
A chleb... też trochę malarski powstał... bo ma w sobie i płatki owsiane, i ziarna słonecznika, i dynię, i trochę otrąb, i ziemniaki... a wszystko okraszone dobrym miodem:)  Improwizowane wypieki są jak wycieczka w nieznane,  nigdy nie wiadomo co nas spotka za zakrętem i czy widoki nas oczarują:)
Smak wyborny, lekko słodki, wilgotny miąższ, chrupiące pod zębami nasionka, urodziwie 'dziurzasty'... muszą przyznać, że chleb wyszedł bardzo smaczny :)
Polecam!

CHLEB Z ZIARNAMI, ZIEMNIAKAMI I MIODEM
/1 spory bochenek/

*  4 szkl mąki pszennej chlebowej (szkl = 200ml)
*  1/2 szkl płatków owsianych
*  2 łyżki otrąb pszennych
*  1/2 szkl ziaren słonecznika
*  1/2 szkl pestek dyni
*  2/3 szkl zmiażdżonych gotowanych ziemniaków 
*  20g świeżych drożdży
*  1 łyżka miodu
*  1 łyżeczka soli
*  2 szkl letniej wody

Z 1/2 szkl wody, 1/2 szkl mąki, miodu i drożdży zrobić zaczyn, przykryć ściereczką. Odczekać 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do większej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, otręby, zmiażdżone ziemniaki, dodać zaczyn i dolewając stopniowo letnią wodę wyrabiać ciasto przez 10 minut (można mikserem), w połowie wyrabiania dosypać ziarna i sól.  Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie przełożyć do wyłożonej papierem formy, mokrą dłonią wyrównać powierzchnię, posypać płatkami lub ziarnami.  Odczekać 30-35  minut aby chleb lekko się napuszył - w tym czasie nagrzać piekarnik do 240stC.  Wsunąć blaszkę do pieca na 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec 20 minut, po czym obniżyć do 170stC i dopiec jeszcze przez kolejne 20 minut.
Smacznego!






*


A na deser trochę wiosny...




...i trochę Kai:)


34 comments:

  1. cudowny ! zapisuję przepis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na prawdę godny polecenia, pozdrawiam:)

      Delete
  2. Kaja na deser:-)) mniam, mniam! Puchaty smakołyk;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaja na deser jest rewelacyjna, szczególnie że nie idzie w biodra:))

      Delete
  3. Mając Kaję, takie cudne kromki można jeść bezkarnie, spacer zrobi swoje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, mam codzienną porcję spaceru... czasem aż w nadmiarze:)

      Delete
  4. Kasiu! Piękny! Uwielbiam Twoje chleby - dla mnie jesteś piekarką nad piekarkami i nikt Ci nie dorówna!
    Ukłony!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu, no nie przesadzaj... ja jestem tzw piekarz 'samorodny' a blogi prowadzą dużo naprawdę zdolnych dziewczyn...mimo wszystko dziękuję i pozdrawiam:)

      Delete
  5. o mimochodem,a bochenek jak malowany :)
    A Kai też cudo

    ReplyDelete
  6. Kasiu gdyby nie Ty i Twoje chlebki, nadal kupowalabym swoje w sklepie. Zarazasz ludzi pasją wypiekania chlebow i ten, jak kazdy poprzedni i nastepny jest niepowtarzalny i cudowny. Zapisuje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu, bardzo mi miło że jesz pyszne domowe chlebki, uważam że nawet jak nie wyjdą rewelacyjnie to i tak są pyszne i lepsze od kupnych, pozdrawiam:)

      Delete
  7. chlebek wyszedl super!!! takiego domowego to bym sobie zjadla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga wpadnij na chleb, jeszcze mam:)

      Delete
  8. Chlebek bardzo apetyczny, ależ bym schrupała taką "piętkę"

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Madzik zakasuj rekawy i do dzieła, naprawdę łatwy!

      Delete
  9. Jak zwykle bardzo smakowity :) i zdecydowanie do wypróbowania :) pozdrawiam cieplutko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polecam, łatwy, dość szybki i na dodatek bardzo smaczny:)

      Delete
    2. bardzo dobry!!! i świeży nawet następnego dnia. U mnie z siemieniem i otrębami owsianymi :) dzięki.

      Delete
  10. Ciekawe czy Kaja polubiła by moją Lolę :)
    Świetny chleb Kasiu!

    ReplyDelete
  11. Piękny chlebek! Musi być pyszny.:)
    Uściski ślę:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majanko dzięki:) pozdrawiam wiosennie!

      Delete
  12. Już zapisuje do kolejki:)a kolejka długa:)
    pozdrawiam słonecznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mnie też kolejka wciąż rośnie...a na dodatek jeszcze powstają takie jak dziś... czy nam życia starczy aby wszystko upiec?

      Delete
    2. może i nie starczy,ale ja staram nachapać się jak najwięcej:)))
      dobranoc

      Delete
  13. Chleb faktycznie nieźle napakowanyten, ja też przepis sobie zapisuję bo kusi mnie ten dodatek miodu i płatków owsianych.

    ReplyDelete
  14. http://boronappetit.blogspot.com/ Zapraszam do mnie! :)

    ReplyDelete
  15. przepadam za tego typu pieczywem:)i chociaż lubię czasem zjeść prostą,przaśną bułkę mleczną z przepisu babci,to takie napakowane dobrociami,zdrowe wypieki na wiosnę wybieram znacznie częściej:)
    pozdrawiam!

    ReplyDelete
  16. jakby to mój Mąz powiedział "full wypasd" Kasiu:) wielki buziak

    ReplyDelete
  17. Jejciu, jak dawno tutaj mnie nie bylo i stwierdzam ze cala stanowczoscia, ze to moj karygodny blad!

    Obiecuje i bije sie w piersi, ze bede przychodzic tutaj czesciej:)

    Kass - chleb wyglada przepieknie i bede go robic w ten weekend..mam na niego ochote:)

    Sciskam

    ReplyDelete
  18. Kolejny pyszny chleb do wypróbowania:)
    Pozdrawiam wiosennie!

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...