To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na lepienie uszek lub nie lubią tego robić. Nadzienie oczywiście z grzybami, z którym robimy paszteciki lub uszka. Zarówno pieczarki jak i grzyby leśne doskonale się w nim spiszą. Ponieważ ostatnimi czasy mamy dyspensę na jedzenie mięsa w wigilię, więc....
Należę do frakcji postno-rybnej, u mnie obowiązuje klasyka wigilijna.
Po co jeść w wigilię mięso? ...nie wiem!
Paszteciki i uszka z grzybami wszak jemy nie często, a w ten wyjątkowy dzień smakują szczególnie.
Przygotować możemy choćby takie nadzienie:
* 20dag suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
* 1 cebula
* 1 łyzka masła
* 2 łyzki bułki tartej
* sól, pieprz
* 1 cebula
* 1 łyzka masła
* 2 łyzki bułki tartej
* sól, pieprz
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i zalać
wrzątkiem. Ugotować do miękkości - najlepiej z wywaru zrobić zupę
grzybową, a grzyby wykorzystać do pasztecików. Cebulę poszatkować i
podsmażyć na maśle nie rumieniąc. Zmielić w blenderze grzyby i cebulę.
Do masy dodać bułkę tartą, popieprzyć i posolić. Wymieszać na gładką
masę.
...a naleśniki usmażyć z tego przepisu:
* 400g mąki
* 400 ml mleka
* 400 ml wody mineralnej
* 2 jajka
* szczypta soli
* 2 jajka
* szczypta soli
Wymieszać dokładnie i odstawić ciasto na 30 minut (będą elastyczne i łatwe do zrolowania).
Po czym smażyć cienkie naleśniki.
Nakładać po łyzce farszu, rozsmarować i zrolować lub złożyć w kopertę.
. Naleśniki możemy przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać lub podsmażyć.
Smacznego!
Kasienko u nas tradycyjnie bedą uszka z grzybami ale takiego krokiecika zjadlabym z ogromną przyjemnoscią.
ReplyDeleteBasiuu mnie tez będa uszka, właśnie jutro będę lepiła i zamrożę żeby przed świętami było mniej pracy:)
DeleteUszka są oczywiście najlepsze, ale od pewnego czasu - z braku czasu - robię do barszczu krokiety. Twoje są na pewno znakomite, jak zwykle, zazdroszczę Twojej rodzinie!:-)
ReplyDeleteOj nie zazdrość tylko troszkę mnie pożałuj, że mam tyle pracy:)))
DeleteNie wytrzymałam i wczoraj na obiad były pierogi z kapusta i grzybami hmmm
ReplyDeleteChciałabym żeby ktoś u mnie w domu 'niewytrzymał' i zrobił takie pierogi... a mnie dopadł LEŃ!!!
DeleteKrokieciki są pyszne z pewnością/ dużo grzybów do nich jednak trzeba/ ja takie z kapusta robię czasami, a na wigilię ostatnio robię do barszczu paszteciki kruche z kapustą i grzybami, wszyscy je uwielbiaja.))
ReplyDeleteTakie paszteciki tez sa pyszne! pozdrawiam i miłego weekendu:)
Deleteo takie same grzybowe nadzienie w krokietach to nie znałam , bo robiłam z kiszone i grzybów.
ReplyDeleteU mnie od ponad 20 lat Wigilia jest wegetariańska nawet i dobrze nam tak , nie ma powodu ,żeby mięso jeść w Wigilie masz racje Kass
U mnie sa mięsożercy i nigdy nie dopominali się mięsa w wigilię, więc nie wiem po co te odstępstwa?
DeletePiękne i smaczne krokiety. U mnie są uszka albo małe pierożki z grzybami.:)
ReplyDeletePozdrówki Kasiu:)
Właśnie dzisiaj poległam na uszkach i też ratowałam się takimi krokiecikami :)
ReplyDeletePozdrawiam!