To wiosenny sernik, słodki, aromatyczny, lekki z dodatkiem truskawek. Nie jest jednak to sernik na zimno. Bardzo smaczny i bardzo truskawkowy:) Polecam!
SERNIK TRUSKAWKOWY
/forma o śr. 28 cm/
ciasto na spód:
* 200g mąki pszennej
* 120g masła
* 2 łyzki cukru
* 2 łyzki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto, zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180stC.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną formę - dno i boki. Na wierzchu położyć arkusz folii aluminiowej i obciążyć np grochem. Wstawić na 20 minut, zdjąć obciążenie i dopiec 15 minut.
Ostudzić.
masa serowa:
* 600g twarogu zmielonego
* 5 jajek
* 100g cukru pudru
* 200g śmietanki kremowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
* 300g truskawek
dodatkowo:
* 1/2 słoika dżemu truskawkowego
Ubić całe jajka z cukrem, ciągle mieszając dodawać po łyżce sera, śmietankę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Na końcu dodać zmiksowane truskawki i wymieszać łyżką.
Ostudzony spód posmarować dżemem truskawkowym i wylać masę serową.
Upiec w 180stC przez 60 minut. Wyłączyć i pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia. Kroić po kilku godzinach a jeszcze lepiej na drugi dzień.
Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego:)
*
Pychota.
ReplyDeletePozdrowienia z Czchowa nad Dunajcem.)
Odpoczywaj, pozdrawiam:)
Deleteoddałabym wiele za ten kawałek z talerzyka, Kasiu- piękny serniczek:)
ReplyDeleteI całe szczęście, Kasiu, że to nie jest sernik na zimno! Byłby strasznie banalny. Tymczasem truskawkowy, pieczony to jest coś! Przyznam,że dotąd nie miałam z takim do czynienia. Wygląda przepysznie i baardzo zachęcająco. :-)
ReplyDeletewow! pysznie sie prezentuje i wiem, ze mój Małżon byłby nim zachwycony :)
ReplyDeletePiękny i kuszący okaz sernika.
ReplyDeleteTaki sernik to bym z przyjemnością zjadła :-)
ReplyDeleteWitaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
ReplyDeleteOjej, cudowny! Aż mi ślinka cieknie. :)
ReplyDeleteA jaka piękna wiosna z tymi kwiatkami ,pozdrowienia Kasiu:*
Wiosennie i pachnąco u Ciebie. Sernik ogromnie kuszący. Pozdrawiam
ReplyDeleteCudowny, ale narobiłaś mi ochoty :)
ReplyDeleteKasiu ależ cudowne kwiatymasz w swoim ogrodzie ... chciałabym tak usiąść i cieszyć się tak pięknym wiokiem podjadając sernik:)buziaki Jola
ReplyDeleteWygląda pysznie :) Z pewnością wykorzystam Twój pomysł :)
ReplyDeleteZapraszam do siebie :3
Myślałam, że po połączeniu kokos- truskawka już nic mnie nie zaskoczy, ale to pobiło je wszystkie !
ReplyDeleteMyślisz, że mogę zamiast truskawek wykorzystać zmielone banany?
ReplyDeleteMyslę ze możesz, banany tez nadają sie do takiego sernika, kiedys robiłam, pozdrawiam:)
DeleteDziękuje za odpowiedź :) Napewno przepis wykorzystam.
Delete