gry online

6/20/13

Sok i konfitura z truskawek




Zaczęłam przetwarzać truskawki, bo cena chyba już nie będzie niższa.  No i jest ich dużo, bo pogoda im wyraźnie sprzyja - mnie natomiast troszkę mniej:) 
Upały iście tropikalne, żar się z nieba leje.  Temperatury powyżej 30stC, to jak dla mnie nieco za dużo...ogarnia mnie wówczas totalne niemoc.   Nie byłoby to dokuczliwe gdzieś na żaglach czy pluskając się w morzu, ale w miescie...:(  Wstaję więc świtkiem, biegnę z psami , żeby mogły pochasać po jeszcze  chłodnej trawie.  Słońce jeszcze tak nie pali, więc można spokojnie wędrować brzegiem rzeki.  Myślałam, że po 5-ej to tylko tacy nawiedzeni osobnicy jak ja chodzą po parku, tymczasem sporo jest już o tej porze biegaczy i rowerzystów... no i są komary!  Wiadomo, że we Wrocławiu to nie nowość bo komary sa tu zawsze i wszędzie.  Ale teraz jest ich zdecydowanie więcej a są one wyjatkowo upierdliwe...jak to komary:(  Ale i tak o tej wczesnej porze spacer jest naprawdę świetny:)



Od lat robię sok i konfiturę z truskawek wg tego samego przepisu (?) - czy ja wiem... czy to jest przepis?  Powiem tak:  robię zawsze podobnie, zmieniając jedynie ilość cukru - raz jest go więcej a innym razem całkiem mało.   Zasada jest zawsze taka sama:  rozdrabniam truskawki tzn kroję na połówki lub jeśli sa duże - w ćwiartki i zasypuję cukrem, po czym odstawiam na dobę.  Potem odlewam sok a z reszty smażę konfiturę.  Proste i w miare szybkie.



SOK I KONFITURA Z TRUSKAWEK
na 1 kobiałkę truskawek - ok 2kg

*  2 kg truskawek
*  1 kg cukru**
*  laska wanilii
*  sok z 1 cytryny

Owoce po umyciu i obraniu, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do większej miski.  Posypujemy cukrem, przykrywamy gazą i odstawiamy w temp. pokojowej na dobę.
Po ok 12 godzinach wymieszać warzechą i lekko ugnieść aby owoce były zanurzone w soku.

Odlać sok i zagotować na bardzo małym gazie.  Powinno sie podgrzewać ok 40-60 minut. Gorący sok przelewać od razu do wyparzonych butelek i zakręcać.  Ja nie pasteryzuję, ale jeśli ktoś boi się że  przetwory nie wytrzymają, to dla pewności można pasteryzować w temp 90st przez 25-30 minut.

Pozostałe owoce i rozciętą wzdłuż i zmiażdżoną laskę wanilii (w całości) wrzucić do garnka i mieszając podgrzewać na maleńkim ogniu przez godzinę.  Wyłączyć gaz, ostudzić, przykryć i odstawić do następnego dnia.  Powtórzyć czynność smażenia ciągle mieszając od spodu aby konfitura sie nie przypaliła.  Dodać sok z cytryny i po ok godzinie można przełożyć konfiturę do wyparzonych słoiczków.  Od razu zakręcać je i odwracać do góry dnem w celu zamknięcia.  Tak przygotowane konfitury nie trzeba pasteryzować.
Polecam!

** Jeśli stwierdzicie, że konfitura powinna być słodsza, w czasie smażenia dosypać jeszcze 200g cukru.




*


11 comments:

  1. Piękny kolor, a przepis rewelacyjny!
    Zrobię sobie kilka słoiczków:)

    ReplyDelete
  2. takie domowe najlepsze!!! w tym roku tez mam w planach. Na razie przerobiłam tylko trochę rabarbaru z truskawką i wanilią :)

    ReplyDelete
  3. Truskawkowy soczek..w zeszłym roku robiłam z lipą pycha!

    ReplyDelete
  4. Oj marzy mi się choćby dżem z truskawek w tym roku.... niewiem jednak czy angina pozwoli ...buziaki zasyłam

    ReplyDelete
  5. Co za przepis !Genialny! Bardzo się cieszę,że znalazłam ten przepis ,zanim zaczęłam robić dżemy z dżemixem.
    Mam dzięki temu masę soku i przepyszną konfiturę,w której zakochaliśmy się.Zrobiłam ok 50 słoiczków i boję się,że będzie za mało
    na zimę :)Dziękuję .Ewa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Może nie genialny ale praktyczny:))) dziękuje i cieszę się że przepis się komuś przydał, pozdrawiam:)

      Delete
  6. świetny przepis. lekka konfitura jest znacznie lepsza od twardych dżemów. a do tego mamy pycha sok!:)

    ReplyDelete
  7. Nie za bardzo rozumiem "Dodać sok z cytryny i po ok godzinie można przełożyć konfiturę do wyparzonych słoiczków".Czyli sok z cytryny dodajemy tuz po godzinnym przesmazeniu i juz odstawiamy do przestygniacia? Czy jeszcze kplejna godzine smazymy?

    ReplyDelete
  8. Może niezbyt precyzyjnie napisałam, cytrynę dodaje się na drugi dzień, i razem z nią smaży godzinę po czym przekłada się gorącą konfiturę do słoiczków.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pierwsze przesmażenie właśnie się kończy i zapowiada się że będzie pyszna konfitura do naleśników

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...