Kuba dzisiaj z domu nie wychodzi... co oznacza, że pogoda nie jest dobra:) Bo trzeba Wam wiedzieć, że Kuba wychodzi zawsze! Chyba że jest tak jak dzisiaj.... pada, pada, pada....mokro, wietrznie, zimno i baaardzo nieprzyjemnie.
Ale się porobiło, ze skrajności w skrajność. Na pocieszenie (!?) powiem, że to dobry czas na włączenie piekarnika, upieczenie chleba albo ciasta... albo zapiekanki:) Nie pocieszy to tych, którzy właśnie wybierają się na urlop - chyba, że jadą w inny zakątek świata.
Zapiekanka prosta jak parasol (jak mawiał mój profesor:)), zresztą zapiekanki to dania nie wymagające ani umiejętności, ani talentu kulinarnego, po prostu zawsze wychodzą i są na dodatek bardzo smaczne.
Polecam!
KAPUSTA WŁOSKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I JAJKAMI
* 1 większa główka kapusty lub 2 mniejsze
* 4 pomidory
* 4jajka
* starty ser 'grana padano' (parmezan)
* 100g sera mozzarella
* 2 łyzki masła
* świeżo zmielony pieprz
Kapustę pokroić w ósemki i wrzucić na wrzącą osoloną wodę , gotować do lekkiej miękkości - 10-15 minut. Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać, każde przekroić na pół. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.
Włączyć piekarnik i nagrzać do 180stC.
Naczynie żaroodporne posmarować łyzką masła. Na dnie rozkruszyć ser mozzarella, ułożyć kawałki kapusty na przemian z ćwiartkami pomidorów, lekko posolić. Na wierzchu położyć połówki jajka, wiórki masła , posypać startym parmezanem i pieprzem.
Wstawić do zapieczenia na 30-35 minut.
Podawać na ciepło z maślanką i dobrym pieczywem.
Smacznego!
*
Ciekawa zapiekanka - takiego zestawu składników jeszcze nie testowałam.
ReplyDeleteU nas też pada, a wczesnym rankiem była potworna burza.....
U nas 'tylko' pada:( ale ciąle od wczoraj... i zimno na dodatek, pozdrawiam:))
DeleteMasz racje, na pocieszenie zawsze jest piekarnik :))
ReplyDeletePychotka, Kasiu!
Oj to prawda, dziś jest dobry dzień na pieczenie chlebów:) ....bo ostatnio w upał to mi za szybko rosły i poprzesrastały:) .... a zapiekanka wspaniała, fajne połaczenie smaków:)
ReplyDeleteW takie zimno to chyba chleb mi nie wyrośnie wrrrr
ReplyDeleteBardzo lubię kapustę z rosołu,więc pewnie zapiekanka by mi zasmakowała:)