gry online

9/8/13

Maślany placek drożdżowy Babci Grety czyli Butterkuchen



Porę na jesienne drożdżowe ciacha zainaugurowałam  wyjątkowo smacznym plackiem, którego wygląd zupełnie nie zdradza wspaniałego smaku!  To niby zwykłe, trochę staromodne, wręcz przaśne lecz naprawdę niezwykle smaczne ciasto.  Nie ma w nim żadnych specjalnych dodatków, bakalii czy kopy jaj.  Łatwe ciasto o wyjątkowo delikatnym wnętrzu, z boską cukrowo-maslaną skórką... naprawdę pyszności:)
Polecam!




MAŚLANY PLACEK DROŻDŻOWY BABCI GRETY
/blaszka z piekarnika/

*  450 g mąki pszennej
*  100 ml mleka
*  100 ml maślanki
*  30 g świeżych drożdży
*  100 g masła
*  180 g cukru
*  1/2 łyżeczki soli
*  cukier waniliowy
*  1 jajko + 1 żółtko

wierzch:
*  100 g masła
*  4 łyżki cukru + cukier waniliowy
polewa:
*  1 żółtko
*  3 łyżki śmietany
* płatki migdałowe - opcjonalnie




Rozpuścić masło i przestudzić, mleko lekko podgrzać.
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z rozpuszczonymi drożdżami i szczyptą cukru.
Lekko wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Przykryć miskę ściereczką i odczekać 10 minut.
Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Płaską blaszkę z piekarnika posmarować masłem.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć i przykryć ściereczką na 20 minut.  Rozgrzać piekarnik do 200stC.
Palcami zrobić w cieście wgłębienia - jak przy focacci -  w każde włożyć wiórek masła, lekko wciskając w środek.  Całość posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.  Wstawić na 20 minut, wysunąć ciasto z pieca i posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym ze śmietaną (można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi).  Wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Pyszne jest jeszcze ciepłe z filiżanka herbaty lub kawy.  Idealne na podwieczorek.
Smacznego!





*


24 comments:

  1. fajny, zapiszę sobie do zrobienia

    ReplyDelete
  2. oooo jakie fajne ciasto ,a nazwa skojarzyła się mi z Królową Śniegu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...o kurcze, o sniegu jeszcze nawet nie myslę:)

      Delete
  3. Boskie to ciasto ! Takie domowe , pełne ciepła.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madziu ciasto nie wyglada ale jest pyszne:) pozdrawiam!

      Delete
  4. to ciasto jest znane w Bawarii jako Butterkuchen i jest przepyszne:)

    ReplyDelete
  5. Znowu się spóźniłam :( może kiedyś uda mi się jeszcze załapać na kawałeczek ;)

    Ps. Kasiu czy znasz akcję wypiekową organizowaną przez Wisłę "Na zakwasie i na drożdżach"? Może dołączyłabyś ze swoimi cudownościami?
    No i nie wiem czemu nie ma Ciebie we wspólnym wypiekaniu chleba?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu znam akcję, obserwuję Wasze wypieki i podziwiam, nie wiem czy chcę uczestniczyć w jakiś akcjach, piekłam w WP przez bardzo długo, a teraz jestem sobie żeglarzem i sterem...i dobrze mi z tym:)
      dzięki za pamięć, buziaki:)

      Delete
    2. U Wisły nikt niczego nie narzuca, a Twoje wspaniałe wypieki znalazłyby większy oddźwięk - zasługują na to :) Żadnych zobowiązań, żadnych wspólnych przepisów pełnia wolności ;)

      Delete
  6. Kasiu nie piekłam jeszcze drożdżówki zmaślanką ...bardzo podoba mi się ta maslano - cukrowa skórka:) buziaki zasyłam

    ReplyDelete
  7. Ja sie skusze i zrobie to ciasto an weekend. Przyszla pora na drozdzowe:). Mam tylko pytanie techniczne: na jakiej wielkosci blaszke sa te proporcje? Bede wdzieczna z odpowiedz. Kiwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. To proporcje na dużą, płaską blachę z piekarnika - u mnie 34x40cm, ciasto można zrobić na większej blasze i wtedy bedzie cieńsze, albo trochę mniejszej - wtedy będzie grubsze. Ja wolę cieńsze, pozdrawiam:)

      Delete
  8. No i zrobilam; Bardzo fajny placek; nigdy takiego wczesniej nie jadlam. Dodalam skorke cytrynowa bo lubie cytrynowy posmak w ciescie drodzowym. Chcialam zapytac czy zuzywasz rzeczywiscie cale 100 g masla na wierzch? Ja zuzylam mniej i nie wiem czy to nie byl blad. Jak porobilam dolki i w kazdy powtykalam po wiorku masla to ostatecznie calkiem sporo mi go zostalo. Nie wiem czy nie dawalam go za malo. Jak to jest u Ciebie? Dziekuje za kolejny fajny przepis. Kiwi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Czasem mi zostaje trochę masła, i myślę że ciasto jest wtedy też smaczne. Ale 100g jest w przepisie, więc tak podałam. Cieszę się, że smakowało, nam tez bardzo smakuje, jest takie nietypowe ale bardzo smaczne. Pozdrawiam:)

      Delete
  9. Dziekuje za odpowiedz.Nastepnym razem sprobuje dac troche wiecej,chociaz i z mniejsza iloscia jest pyszny. A powiedz mi jak wyrabiasz to ciasto to jaka ma ono konsystencje? Czy odstaje pod koniec wyrabiania od miski tak jak inne drozdzowe? U mnie mialo ono zupelnie inno konsystence niz inne ciasta drozdzowe,ktore do tej pory robilam i nie odstawalo od miski. Nie wiem czy takie ma byc czy tez cos pokrecilam z proporcjami ,ktore sobie dopasowalam do swojej blaszki.Wlasciwie to wiem ze pokrecilam bo robilam z polowy porcji ale pomylilam sie z jajkami i dalam tak jak na cala porcje, Wiec poczatkowo bylo bardzo luzne i musialm dodac troche maki. Tak wiec ostatecznie nie wiem jakie ono powinno byc w trakcie wyrabiania,bo "tworzylam". Pozdrawiam Cie rowniez. U nas dopiero wczesny ranek a w Polsce juz 12:30. Dzis wylegujemy sie w lozkach godzine dluzej bo zmnienili nam czas na zimowy ( troche pozniej niz w Polsce).Zycze Ci milego niedzielnego popoludnia. Ja tak na prawde lubie te listopadowe szarugi.Tak fajnie jest wtedy siedziec w domu przy filizance gorocej herbaty i z kawalkiem dobrego ciasta...Milej niedzieli.Kiwi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciasto jest może trochę luźniejsze niż zwykle, ja wyrabiam mikserem ok 5 minut, jest wtedy dość elastyczne i można po wyrośnięciu je łatwo rozprowadzić na blasze. Ponieważ jest niewysokie to czy wyrobisz krócej, czy dłużej to i tak wyrośnie w czasie pieczenia, ale dłużej wyrabiane jest gładkie i nie klei się do rąk.
      U nas deszczowy ale ciepły dzień, ja też lubię tę jesienną szarugę, ma to swoje dobre strony - można więcej posiedzieć w przyjemnym ciepełku i zająć się tym co lubimy - robótki, oglądanie ulubionych filmów, dobra książka, albo prozaicznie - kucharzenie:)))
      Tak, u mnie już popołudnie, leniwe i słodkie:) właśnioe oglądam film 'Mój przyjaciel Hachiko' po raz nie wiem który... i znowu się wzruszam jakbym pierwszy raz ogladała:)
      pozdrawiam ciepło :))

      Delete
  10. Wspaniałe przepisy :)) Nie omieszkam z nich skorzystać na te święta.Poza tym urzekła mnie Pani miłość do 4 łapek :)) .Też jestem Zwierzolubem i bardzo cenię ludzi za miłość do zwierzaków.Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam:))

      Delete
  11. placek bardzo smaczny i masz rację na ciepło najlepszy!! Piekłam go w tym tyg już dwa razy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się że i Tobie smakuje, pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...