Porę na jesienne drożdżowe ciacha zainaugurowałam wyjątkowo smacznym plackiem, którego wygląd zupełnie nie zdradza wspaniałego smaku! To niby zwykłe, trochę staromodne, wręcz przaśne lecz naprawdę niezwykle smaczne ciasto. Nie ma w nim żadnych specjalnych dodatków, bakalii czy kopy jaj. Łatwe ciasto o wyjątkowo delikatnym wnętrzu, z boską cukrowo-maslaną skórką... naprawdę pyszności:)
Polecam!
MAŚLANY PLACEK DROŻDŻOWY BABCI GRETY
/blaszka z piekarnika/
* 450 g mąki pszennej
* 100 ml mleka
* 100 ml maślanki
* 30 g świeżych drożdży
* 100 g masła
* 180 g cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* cukier waniliowy
* 1 jajko + 1 żółtko
wierzch:
* 100 g masła
* 4 łyżki cukru + cukier waniliowy
polewa:
* 1 żółtko
* 3 łyżki śmietany
* płatki migdałowe - opcjonalnie
Rozpuścić masło i przestudzić, mleko lekko podgrzać.
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z rozpuszczonymi drożdżami i szczyptą cukru.
Lekko wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Przykryć miskę ściereczką i odczekać 10 minut.
Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Płaską blaszkę z piekarnika posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć i przykryć ściereczką na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 200stC.
Palcami zrobić w cieście wgłębienia - jak przy focacci - w każde włożyć wiórek masła, lekko wciskając w środek. Całość posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Wstawić na 20 minut, wysunąć ciasto z pieca i posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym ze śmietaną (można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi). Wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Pyszne jest jeszcze ciepłe z filiżanka herbaty lub kawy. Idealne na podwieczorek.
Smacznego!
*
fajny, zapiszę sobie do zrobienia
ReplyDeleteZrób, nie pożałujesz:)
Deleteoooo jakie fajne ciasto ,a nazwa skojarzyła się mi z Królową Śniegu
ReplyDelete...o kurcze, o sniegu jeszcze nawet nie myslę:)
DeletePoproszę kawałeczek! :)
ReplyDeleteCzęstuj się:)
DeleteBoskie to ciasto ! Takie domowe , pełne ciepła.
ReplyDeletePozdrawiam:)
Madziu ciasto nie wyglada ale jest pyszne:) pozdrawiam!
Deleteto ciasto jest znane w Bawarii jako Butterkuchen i jest przepyszne:)
ReplyDeleteZgadzam się, jest przepyszne:)
DeleteZnowu się spóźniłam :( może kiedyś uda mi się jeszcze załapać na kawałeczek ;)
ReplyDeletePs. Kasiu czy znasz akcję wypiekową organizowaną przez Wisłę "Na zakwasie i na drożdżach"? Może dołączyłabyś ze swoimi cudownościami?
No i nie wiem czemu nie ma Ciebie we wspólnym wypiekaniu chleba?????
Basiu znam akcję, obserwuję Wasze wypieki i podziwiam, nie wiem czy chcę uczestniczyć w jakiś akcjach, piekłam w WP przez bardzo długo, a teraz jestem sobie żeglarzem i sterem...i dobrze mi z tym:)
Deletedzięki za pamięć, buziaki:)
U Wisły nikt niczego nie narzuca, a Twoje wspaniałe wypieki znalazłyby większy oddźwięk - zasługują na to :) Żadnych zobowiązań, żadnych wspólnych przepisów pełnia wolności ;)
DeleteKasiu nie piekłam jeszcze drożdżówki zmaślanką ...bardzo podoba mi się ta maslano - cukrowa skórka:) buziaki zasyłam
ReplyDeleteJa sie skusze i zrobie to ciasto an weekend. Przyszla pora na drozdzowe:). Mam tylko pytanie techniczne: na jakiej wielkosci blaszke sa te proporcje? Bede wdzieczna z odpowiedz. Kiwi
ReplyDeleteTo proporcje na dużą, płaską blachę z piekarnika - u mnie 34x40cm, ciasto można zrobić na większej blasze i wtedy bedzie cieńsze, albo trochę mniejszej - wtedy będzie grubsze. Ja wolę cieńsze, pozdrawiam:)
DeleteNo i zrobilam; Bardzo fajny placek; nigdy takiego wczesniej nie jadlam. Dodalam skorke cytrynowa bo lubie cytrynowy posmak w ciescie drodzowym. Chcialam zapytac czy zuzywasz rzeczywiscie cale 100 g masla na wierzch? Ja zuzylam mniej i nie wiem czy to nie byl blad. Jak porobilam dolki i w kazdy powtykalam po wiorku masla to ostatecznie calkiem sporo mi go zostalo. Nie wiem czy nie dawalam go za malo. Jak to jest u Ciebie? Dziekuje za kolejny fajny przepis. Kiwi.
ReplyDeleteCzasem mi zostaje trochę masła, i myślę że ciasto jest wtedy też smaczne. Ale 100g jest w przepisie, więc tak podałam. Cieszę się, że smakowało, nam tez bardzo smakuje, jest takie nietypowe ale bardzo smaczne. Pozdrawiam:)
DeleteDziekuje za odpowiedz.Nastepnym razem sprobuje dac troche wiecej,chociaz i z mniejsza iloscia jest pyszny. A powiedz mi jak wyrabiasz to ciasto to jaka ma ono konsystencje? Czy odstaje pod koniec wyrabiania od miski tak jak inne drozdzowe? U mnie mialo ono zupelnie inno konsystence niz inne ciasta drozdzowe,ktore do tej pory robilam i nie odstawalo od miski. Nie wiem czy takie ma byc czy tez cos pokrecilam z proporcjami ,ktore sobie dopasowalam do swojej blaszki.Wlasciwie to wiem ze pokrecilam bo robilam z polowy porcji ale pomylilam sie z jajkami i dalam tak jak na cala porcje, Wiec poczatkowo bylo bardzo luzne i musialm dodac troche maki. Tak wiec ostatecznie nie wiem jakie ono powinno byc w trakcie wyrabiania,bo "tworzylam". Pozdrawiam Cie rowniez. U nas dopiero wczesny ranek a w Polsce juz 12:30. Dzis wylegujemy sie w lozkach godzine dluzej bo zmnienili nam czas na zimowy ( troche pozniej niz w Polsce).Zycze Ci milego niedzielnego popoludnia. Ja tak na prawde lubie te listopadowe szarugi.Tak fajnie jest wtedy siedziec w domu przy filizance gorocej herbaty i z kawalkiem dobrego ciasta...Milej niedzieli.Kiwi.
ReplyDeleteCiasto jest może trochę luźniejsze niż zwykle, ja wyrabiam mikserem ok 5 minut, jest wtedy dość elastyczne i można po wyrośnięciu je łatwo rozprowadzić na blasze. Ponieważ jest niewysokie to czy wyrobisz krócej, czy dłużej to i tak wyrośnie w czasie pieczenia, ale dłużej wyrabiane jest gładkie i nie klei się do rąk.
DeleteU nas deszczowy ale ciepły dzień, ja też lubię tę jesienną szarugę, ma to swoje dobre strony - można więcej posiedzieć w przyjemnym ciepełku i zająć się tym co lubimy - robótki, oglądanie ulubionych filmów, dobra książka, albo prozaicznie - kucharzenie:)))
Tak, u mnie już popołudnie, leniwe i słodkie:) właśnioe oglądam film 'Mój przyjaciel Hachiko' po raz nie wiem który... i znowu się wzruszam jakbym pierwszy raz ogladała:)
pozdrawiam ciepło :))
Wspaniałe przepisy :)) Nie omieszkam z nich skorzystać na te święta.Poza tym urzekła mnie Pani miłość do 4 łapek :)) .Też jestem Zwierzolubem i bardzo cenię ludzi za miłość do zwierzaków.Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego <3
ReplyDeleteBardzo dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam:))
Deleteplacek bardzo smaczny i masz rację na ciepło najlepszy!! Piekłam go w tym tyg już dwa razy :)
ReplyDeleteCieszę się że i Tobie smakuje, pozdrawiam:)
Delete