"To moje ulubione danie, gdyż przypomina mi czasy dzieciństwa. Historycznie mięsne ragu gotowano bardzo powoli w naczyniach z terakoty. Czas wynosił 12 godzin, co dzisiaj wydaje się absurdem, ale uwierzcie mi - smak potrawy był niezwykły. Ragú jest tradycyjnie spożywane na południu Włoch podczas niedzielnego obiadu. Makaron zostaje ubrany w sos pomidorowy, a mięso podawane jest jako danie główne. Ragú jest we Włoszech tak popularne, że w 1990 r. pojawiło się w filmie z Sofią Loren w roli głównej zatytłowanym 'Sobota, niedziela, poniedziałek'. W jednej ze scen tego filmu Sofia Loren udaje się do rzeźnika i tam dochodzi do burzliwej dyskusji między nią a innymi gospodyniami na ten temat, co sprawia, że udaje się ugotować doskonałe ragú. Dedykuję ten przepis mojej mamie - Zii Marii oraz moim siostrom, między którymi dochodziło do ciągłych dyskusji na temat tego dania..."
/Gennaro Contaldo - 'Dwaj łakomi włosi'/
"Dwaj łakomi włosi" to książka napisana przez znanych włoskich kucharzy, od lat żyjących i pracujących na wyspach brytyjskich. Książka zawiera przepisy na tradycyjne dania 'la cucina povera' czyli kuchni ubogich, w której wyrośli obaj autorzy. Powrót do smaków dzieciństwa, przywołuje wspomnienia i przeżycia - często wzruszające i piękne.
Znalazłam przepis na wiele potraw, które mam ochotę wypróbować. Zaczęłam od dania, które kusiło mnie najbardziej w czasie oglądania programu o tym samym tytule czyli 'Dwaj łakomi włosi', emitowanego na kanale "Kuchnia+".
Ugotowałam!
Danie bardzo sycące, świetne na jesienny lub zimowy rozgrzewający obiad - zwłaszcza dla męskiej części biesiadników. Ponieważ lubię pikantne jedzenie, doprawiłam sos ostrym ajwarem i pieprzem kajeńskim. Polecam!
Przepis pochodzi z książki, podaję z moimi drobnymi zmianami:.
MIĘSNE RAGU GENNARO CONTALDO
/ na 4-6 porcji..**/
* 500 g pręgi wołowej pokrojonej na kawałki
* 500 g żeberek wieprzowych
* 200 g kiełbasek wieprzowych
* 2 cebule posiekane
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2/3 szkl czerwonego wina
* 3 puszki krojonych pomidorów w soku pomidorowym
* garść liści bazylii lub łyżka suszonego
* sól, pieprz czarny, pieprz kajeński
* 2 łyżki pikantnego ajwaru
Znalazłam przepis na wiele potraw, które mam ochotę wypróbować. Zaczęłam od dania, które kusiło mnie najbardziej w czasie oglądania programu o tym samym tytule czyli 'Dwaj łakomi włosi', emitowanego na kanale "Kuchnia+".
Ugotowałam!
Danie bardzo sycące, świetne na jesienny lub zimowy rozgrzewający obiad - zwłaszcza dla męskiej części biesiadników. Ponieważ lubię pikantne jedzenie, doprawiłam sos ostrym ajwarem i pieprzem kajeńskim. Polecam!
Przepis pochodzi z książki, podaję z moimi drobnymi zmianami:.
MIĘSNE RAGU GENNARO CONTALDO
/ na 4-6 porcji..**/
* 500 g pręgi wołowej pokrojonej na kawałki
* 500 g żeberek wieprzowych
* 200 g kiełbasek wieprzowych
* 2 cebule posiekane
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2/3 szkl czerwonego wina
* 3 puszki krojonych pomidorów w soku pomidorowym
* garść liści bazylii lub łyżka suszonego
* sól, pieprz czarny, pieprz kajeński
* 2 łyżki pikantnego ajwaru
W dużym rondlu - najlepiej żeliwnym, rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę do zeszklenia. Wrzucać partiami kawałki wołowiny, żeberka i kiełbaski - dokładnie obsmażyć z każdej strony. Zwiększyć ogień i dodać wymieszany z winem koncentrat, podgrzewać do momentu odparowania (zredukowania) ok 1/3 płynu. Dołożyć do garnka pomidory i bazylię, zmniejszyć ogień na minimalny i dusić pod przykryciem ok 2 godziny. Sos powinien zgęstnieć i nabrać jedwabistości a mięso całkowicie zmięknie. Co jakiś czas należy sprawdzć czy sos nie jest zbyt gęsty i czy nie przywiera od spodu. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody lub wina.
Zdjąć z ognia i podawać z makaronem lub jako danie samodzielne z dużą ilością dobrego chleba, który można maczać w sosie pomidorowym.
Smacznego!
** u nas wystarczyło na 8 porcji.
wygląda nieziemsko ! takie dopieszczone danie !
ReplyDeleteJest warte grzechu:)
DeleteMiałam chrapkę na ta książkę:)ale już nie muszę kupować wystarczy że odwiedzę Twoje progi:)
ReplyDeleteOdwiedzaj bo kilka przepisów na pewno pokaże:)
Deletedla mnie bomba! książkę mam ale jakoś nie zauważyłam tej potrawy :(
ReplyDeletewłaśnie jestem w trakcie gotowania tego dania i tu mam pytanie-w którym momencie dodać przyprawy i ajwar?
ReplyDeletepozdrawiam Ela
jeszcze jedno pytanie,czy pieprz kajeński to to samo co pieprz cayenne-bo taki mam.
DeleteTrochę późno... pewno ragu już zjedzone:))) ale dopiero dzisiaj siadłam do laptopa, ja pod koniec gotowania dodaję przyprawy, tak, pieprz kajeński to 'cayenne' , ja pisze to po polsku, pozdrawiam:)
Deleteogłaszam wszem i wobec-PYCHA:)
Deleteproszę o więcej tego typu przepisów
pozdrawiam Ela
Właśnie czekam na tę ksiażkę bo mam ją dostać jako spóźniony prezent urodzinowy:) .... uwielbiam obu Panów, ich program, poczucie humoru i pyszne potrawy
ReplyDelete