Młoda angielka Rachel Khoo - spełniając swoje marzenie - wyjeżdża do Paryża i studiuje w słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu. Poznaje tajniki kuchni francuskiej, którą się zachwyca. Uważa że warto pokazać ją na nowo światu. Prowadzi w telewizji BBC program "Paryskie gotowanie z Rachel Khoo'. Gotując w małej, skromnie wyposażonej paryskiej kuchni, udowadnia, że francuskie potrawy można przygotować w każdych warunkach i że nie są tak skomplikowane jak się wydaje większości.
Kuchnia francuska w Jej wydaniu nabrała świeżości i polotu a potrawy nie są trudne do przyrządzenia i wciąż zachwycają - nie tylko autorkę.
Książka jest zbiorem 120 przepisów, opatrzonych ciekawym komentarzem.
Ładna oprawa graficzna, przejrzysty układ, niemalże każda potrawa zilustrowana zdjęciem.
Książka dla wszystkich lubiących dobrą, tradycyjną kuchnię, nie tylko dla wielbicieli kuchni francuskiej.
Dzisiaj coś idealnego na jesienny obiad lub kolacją - bardzo smaczna zapiekanka. Polecam!
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ŚMIETANIE
/na podstawie przepisu Rachel Khoo - z moimi małymi zmianami/
* 1 kg ziemniaków sałatkowych**
* 300 ml śmietany kremówki
* 300 ml mleka
* szczypta gałki muszkatołowej
* 1 łyżka musztardy typu 'dijon'
* 1 łyżeczka soli
* świeżo zmielony pieprz
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki miękkiego masła
* koperek lub natka pietruszki
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o średniej grubości-3 mm.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem. Wrzucić ziemniaki i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stC. Formę do zapiekania wysmarować masłem i obłożyć plasterkami czosnku.
Przełożyć ziemniaki wraz z płynem, równomiernie rozłożyć. Piec zapiekankę do zrumienienia ok 35=40 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąble. Podawać gorące posypane pietruszką lub koperkiem. Dobrym dodatkiem jest sałata.
Na lekki lunch lub kolację dla 4-6 osób:
Przed pieczeniem można dodać do ziemniaków 20 dag wędzonego łososia w cząstkach, koperek i startą skórkę z umytej cytryny.
**Ziemniaki sałatkowe nie są mączyste i nie rozpadają się w czasie gotowania.
Smacznego!
kot z myszą:)
Uwielbiam takie zapiekanki. Kotek z mysza przesliczny :))
ReplyDeletePozdrowienia.
Ja też, dziękuję:)
DeleteJakie to proste i podejrzewam ,że pyszne :-)
ReplyDeleteAż nabrałam ochoty by to zrobić :-)
Ciekawa jestem czy zrobiłaś...
DeleteJakoś tak nie szaleje za ziemniakami ni ale w zapiekance to już inna sprawa:)
ReplyDeletePrzyjdzie czas a przyniesie inna myszkę pod drzwi:)))
Ja tez nie szaleję, ale takie zapiekanki... to i owszem:)
DeleteZapiekanka z całą pewnością pyszna ale mnie powaliła Frida, jest po prostu przepiękna!!!!
ReplyDeleteBasiu ona jest BOSKA!
Deleterobiłam tę zapiekankę i jest przepyszna! a takie kocio mysie zestawienia rozczulają po całości :)
ReplyDeleteZapiekanka jest bardzo smaczna... a Frida ma w sobie tyle młodzieńczego wdzięku że wszyscy wymiękamy:))
Deletegenialna zapiekanka Kasiu .... i taka prosta:) buziaki zasyłam
ReplyDelete