Jak zwykle witam rozpoczynający się Nowy Rok czymś słodkim i pysznym. Tym razem ciasto w kolorach trawy, która w ogrodzie jest wciąż zielona. Nie pamiętam tak ciepłego stycznia, słońce świeci jak w marcu a pogoda zupełnie nie zimowa, przypomina raczej początek wiosny. Prawdę mówiąc nie narzekam, lubię taką zimę, Norka też... tylko Kaja nie jest zadowolona :) Ponieważ przed nami jeszcze ponad dwa miesiące zimowe, więc nie ciszmy się zbyt wcześnie... jeszcze może przymrozić i posypać śniegiem - oby tylko nie dotarły do nas śniegi nowojorskie:)
Lekki torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i musem jabłkowym, w sam raz na taką zimę:)
Lekki torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i musem jabłkowym, w sam raz na taką zimę:)
TORT Z MASĄ JABŁKOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
/tortownica o śr 26cm/
biszkopt:
* 6 jaj
* 6 łyżek mąki tortowej
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżka oleju roślinnego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* skórka otarta z cytryny
Ubić mikserem pianę z białek i cukru, potem kolejno dodawać żółtka a na końcu olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z wyszorowanej cytryny i wszystko wymieszać delikatnie warzechą - tak aby ciasto nie utraciło puszystości.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub semoliną. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 35-40 minut. Biszkopt jest upieczony, kiedy powierzchni a zaczyna się lekko marszczyć. Wyłączyć piec, otworzyć drzwiczki i po 10 minutach wyjąć i ostudzić.
warstwa jabłkowa:
* 6 jabłek
* 1 łyżka cukru
* 1 galaretka w kolorze zielonym rozpuszczona w 1/4 szkl gorącej wody
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić jabłka do rondla, dosypać cukier i poddusić do momentu aż będą miękkie. Można też użyć musu jabłkowego ze słoika. Galaretkę rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Całość wystudzić.
dodatkowo:
* 600 ml śmietany kremowej 30%
* 2 łyżki cukru z wanilią
* 2 usztywniacze do śmietany
Ubić śmietanę, dodając cukier i usztywniacz zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
* 1 galaretka w kolorze zielonym rozrobiona w 300ml (1 i 1/2 szkl) gorącej wody
Biszkopt przekroić na 2 części, na spodni blat wyłożyć połową masy jabłkowej, na to połowę ubitej śmietany. Nałożyć wierzchni placek, rozłożyć drugą część jabłek i posmarować resztą śmietany. Nałożyć obręcz i włożyć ciasto do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ostrożnie na wierzch ciasta, po czym ponownie umieścić je w lodówce. Powinno poleżeć w niej kilka godzin.
Smacznego!
*
cudnie powitałaś nowy rok. uwielbiam takie słodkie ciasta, a zwłaszcza ze śmietaną :)
ReplyDeleteJa też lubię bo są słodkie ale lekkie, pozdrawiam :)
DeleteWygląda smakowicie. Mogę kawałeczek prosić?
ReplyDeleteWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Bardzo ładny torcik. Wspaniałe powitanie Nowego Roku :)
ReplyDeletePozdrawiam ciepło Kasiu :)
Dzięki Madziu, równiez pozdrawiam :)
DeleteZajrzałam do Ciebie Kas z noworocznym pozdrowieniem. Słodkiego roku życzę!
ReplyDeleteI pokaż raz na jakiś czas Fridę, bo skradła mi serce :)
Za pozdrowienia dziękuję, co do Fridy... no cóż trzpiot z niej niesamowity, nie usiedzi nawet na chwilę, więc i fotki trudno zrobić. ale na pewno jakieś zdjęcia się pojawia, pozdrawiam:)
Delete