Kupiłam piękne i pyszne polskie brzoskwinie i śliwki. Myślę że za sprawą wysokich temperatur owoce są równie dorodne, soczyste i słodkie jak te,sprowadzane niegdyś z Bułgarii, które pamiętam z dzieciństwa. Nasze brzoskwinie zazwyczaj były mniejsze i mało smaczne. Wszystko się zmienia... czasem na lepsze. Kruszonka z takimi owocami jest fantastyczna, nie wymaga zbyt dużo pracy a efekt końcowy wart jest włączenia piekarnika mimo upałów. Polecam!
POLSKIE BRZOSKWINIE, ŚLIWKI I MALINY POD KRUSZONKĄ
/na 8 kokilek/
* 120 g mąki orkiszowej lub pszennej
* 60 g płatków owsianych
* 100 g masła
* 60 g cukru brązowego
* 4 łyżeczki cukru drobnego
* 1 łyżeczka cynamonu lub cukru waniliowego
* 4 duże brzoskwinie + 4 duże słodkie śliwki + garść malin
* kilka łyżek posiekanych orzechów laskowych
Do mąki wsypać płatki i cukier brązowy oraz cynamon. Zimne masło pokroić w małą kostkę i wymieszać z mąką, palcami zagnieść kruszonkę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Brzoskwinie i śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki i pokroić w kostkę, dodać maliny, cynamon i drobny cukier - wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 190stC.
Kokilki wysmarować masłem, równomiernie rozłożyć owoce , wierzch przykryć kruszonką, posypać posiekanymi orzechami.
Wstawić na 35-40 minut aż kruszonka się zrumieni.
Podawać z lodami lub śmietanką.
O tak, crumble z gałką lodów to spełnienie letnich marzeń :)
ReplyDeleteBardzo lubię!
ReplyDeleteJeden z najlepszych deserów lata:). Buziaki Kasiu:)
ReplyDelete