Uwielbiam cukinię.
Zawsze, kiedy zobaczę ją na straganie wracam do domu z kilkoma. O tej porze są najsmaczniejsze i - co istotne - są to już nasze, polskie cukinie. Małe wykorzystuję do sosów, zup, warzywnych szybkich obiadów (np takiej z pomidorami-klik,) , pasztetów (np taki z cukinii i dyni-klik), większe nadziewam i zapiekam (np z kaszą gryczaną-klik, lub z ziemniakami-klik) lub dodaję do lecza albo zawijam w naleśniki i zapiekam ( naleśniki z dynią,cukinią i pieczarkami-klik ).
Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem, można ją wykorzystać do bardzo wielu poptraw, ale też do wypieków (np chleba-klik lub ciasta-klik.).
Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto z cukinią, które znalazłam na vlogu Renaty. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania, a co najważniejsze - jest bardzo smaczne!
Ciasto (pomimo użycia mąki razowej - to mój mały wkład w przepis:)) jest puszyste, delikatne i ma lekko wilgotne wnętrze. Bardzo dobry sposób na wykorzystanie cukinii, która o tej porze roku smakuje wspaniale.
Polecam!
CIASTO Z CUKINII
/forma o śr 28 cm/
* 2 szkl startej cukinii , lekko odciśniętej z nadmiaru płynu
* 1 szkl mąki krupczatki
* 1 szkl mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
* 1 szkl cukru pudru
* 3/4 szkl oleju roślinnego
* 2 jajka
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżka przyprawy do pierników lub cynamonu
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* szczypta soli
* kilka łyżek bakalii (u mnie: rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)
* tabliczka czekolady na polewę (użyłam Wawela 'Tiki- taki' rozpuszczoną z łyżką śmietanki kremowej)
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 165 stC z termoobiegiem lub 175 bez nawiewu.
Formę wysmarować masłem i obsypać krupczatką lub semoliną, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić jajka z cukrem, dodać kakao, przyprawy i szczyptę soli. Następnie dodać startą cukinię (lekko odciśniętą) a po połączeniu składników dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, potem dolać olej i ciągle miksując dosypać bakalie.
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do upieczenia na 40 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć, ostudzić i polać czekoladą lub podgrzaną marmoladą morelową.
Smacznego!
*
bardzo lubię takie wynalazki :) i intrygujące połączenia np cukinia czy buraki jako dodatek do ciasta :)
ReplyDeleteJa też lubię, pozdrawiam:)
Deleteuwielbiam i ja cukinie jako cukinie i jako magiczny składnik ciast czy falafele
ReplyDeleteKasiu można do ciebie na kawałeczek tego mega apetycznego ciasta , mniam mniam?
Alu zapraszam, jest jeszcze połowa, pozdrawiam:)
DeleteŚwietny przepis! Mam pytanie :) Czy mogę pominąc cukier puder?
ReplyDeleteMój Blog
Nie próbowałam piec tego ciasta bez cukru, nie wiem jak wyjdzie, a może zastąpisz innym słodkim dodatkiem typu stewia ?
DeleteUwielbiam cukinię! Nawet dziś na obiad jadłam. :)
ReplyDeleteCiasto z cukinii robiłam, było bardzo pyszne, chętnie powtórzę, bo Twoje tak pysznie wygląda Kasiu.
Pozdrawiam cieplutko :)
Pyszne i naprawde latwe ciasto, udalo sie w starym piekarniku bez mozliwosci dokladnego okreslenia temperatury pieczenia. W dodatku jestem poczatkujaca w pieczeniu i czesto mi jeszcze nie wychodzi ��
ReplyDeleteStare piekarniki nie były takie złe. Ja bardzo długo w takim piekłam i tak dobre chleby , pizza i ciasta z nowego mi nie wychpdzą. Pozdrawiam:)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete