Czas cytrusowy powoli dobiega końca...
Marmolady i dżemy z pomarańczy i mandarynek zalegają w mojej spiżarni, czas na deser z ich użyciem.
Upiekłam mufinki piegowate od czekolady, z marmoladą pomarańczową w brzuszkach, i cząstkami mandarynek w roli kapeluszy:)
Stwierdziłam że mufinki to świetny 'wynalazek', bo i szybkie, i smaczne, i 'elastyczne' - wszystko można w nich pomieścić - ja właśnie upchałam pół słoiczka marmolady :)))) Wyszły... nie powiem jakie są, sami spróbujcie:)
Polecam!
MUFINKI STRACIATELLA
Z MARMOLADĄ POMARAŃCZOWĄ
I MANDARYNKAMI
składniki suche:
* 2 szkl mąki pszennej
* 3/4 szkl cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 50g startej na tarce czekolady gorzkiej
* cukier waniliowy
składniki mokre:
* 1 szkl mleka
* 1 jajko
* 1/2 szkl oleju roślinnego (np słonecznikowego)
* 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
dodatkowo:
* 12 łyżeczek marmolady lub dżemu pomarańczowego
* 12 cząstek mandarynki
Wymieszać składniki suche w jednej misce, a w drugiej wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać niedbale łyżką.
Formę mufinkową wyłożyć papilotkami.
Nałożyć po jednej łyżce ciasta do foremek, potem po łyżeczce marmolady i przykryć drugą łyżką ciasta.
Na wierzch babeczek poukładać po kawałku mandarynki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 20-25 minut.
Wyłożyć na kratkę i ostudzić.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*
Kasiu ja chcę taką:)) pięknie wyglądają, tak słonecznie:) pozdrawiam Kochana:)
ReplyDeletemuffinki z dodatkiem owoców bardzo lubię :) są tak niezwykle aromatyczne, a tu jeszcze marmolada pomarańczowa... mniam!
ReplyDeletemuszą być pyszne!
ReplyDeleteUwielbiam dżem pomarańczowy. I często używam go do wypieków!
ReplyDeleteAle śliczne pieguski :) I jak się uśmiechają dzięki tym cząstkom mandarynki :)
ReplyDeleteNa pewno smakuja wspaniale:)
ReplyDeletefajne polaczenie smakow:) na pewno sa pyszniutkie:)
ReplyDeleteWczoraj polubiłam naleśniki. Może i muffiny kiedyś polubię... Bo marmoladę lubię na pewno!
ReplyDeleteoo, poproszę jednego! :)
ReplyDeleteJejciu, wyglądają cudownie! Zjadłabym taką muffinę:)
ReplyDeleteUściski:*
mufinki pierwszy sort ,a przebiśniegi to ponad wszystkie normy jakości , rewelacja
ReplyDeleteWyglądają smakowicie :-)
ReplyDeletewspaniałe, cytrusowe i słoneczne.
ReplyDeleteidealnie połączone smaki.
a jak uroczo wyglądają!
O WOW.WYGLĄDAJĄ PYSZNIE!!!!
ReplyDelete