Nie wiem czy 'to' można nazwać 'aż' sernikiem, czy po prostu ciastem z serem?... jak zwał, tak zwał:)
A było tak: zabrałam się za pieczenie tarty pomarańczowej - miałam mieć gościa:). Pomyślałam jednak, że na jednym cieście nie mogę poprzestać (takie ciasto u nas jest ' na raz' co oznacza, że podzielone na 6 równych części zostaje pożarte jeszcze ciepłe:))... znaczy muszę upiec 2....
Szybko zagniotłam kruche ciasto w ilości podwójnej i właśnie miałam ułożyć na półce lodówki celem schłodzenia, kiedy wzrok mój zatrzymał się na kostce sera twarogowego, która grzecznie leżała tamże... zapomniałam!!! przecież wczoraj na obiad miały być 'leniwe'!
Wyjęłam ser... trzeba zrobić z niego użytek:) ... na sernik trochę za mało, bo tylko 1/2 kg... na tartę serową za dużo...:(
Wyłożyłam ciastem dwie formy, w jednej przygotowałam tartę pomarańczową, a do drugiej....
Ser rozgniotłam widelcem!!! (nie mieliłam:))... dodałam to i owo...wymieszałam , przełożyłam na warstwę ciasta i do piekarnika:)... co wyjdzie to wyjdzie...raz kozie śmierć.
No i wyszło....:).... oooo! całkiem dobre!
Szybkie i smaczne ciasto, szczególnie dla sernikożerców:) Polecam!
SERNIK 'NAPRĘDCE'
/tortownica o śr24cm/
ciasto:
* 200g mąki pszennej
* 2łyżki cukru pudru
* cukier waniliowy
* 120g masła
* 2 łyzki oleju roślinnego
* 1 żółtko
Zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło. Zlepić jednorodne ciasto, zawinąć w folię i ułożyć w lodówce na 30 minut.
masa serowa:
* 1/2 kg sera twarogowego
* 1/2 szkl cukru
* cukier waniliowy
* 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżki mąki
* kandyzowana skórka pomarańczowa lub rodzynki - opcjonalnie
dodatkowo:
* kilka łyżek marmolady brzoskwiniowej lub dżemu (można użyć inny)
Rozgnieść widelcem ser, dodać cukier i żółtka i krótko zmiksować. Z białek ubić pianę. Dodać do sera mąkę, kaszkę, cukier waniliowy i wymieszać. Na końcu łyżką połączyć delikatnie z pianą i skórką pomarańczową
Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem i posmarować marmoladą lub dżemem.
Przełożyć ser, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stC na ok 50-60 minut.
Smacznego!
*
Sąsiad..."kolega" Kuby:)
Żałuję, że nie byłam tym gościem:)
ReplyDeletePomysł na ciasto znakomity, na pewno wypróbuję. A sąsiad prześliczny!
podoba mi sie taki sernik:) zjadlabym chetnie kawaleczek:)
ReplyDeleteTobie Kasiu nie może wyjść niedobre:)wielki buziak Kochana:)
ReplyDeleteI jak zwykle spontaniczny pomysł miał smaczny finał. :)
ReplyDeleteKasiu, to prawdziwa sztuka upiec sernik "z głowy" :) Wyszedł koncertowo !
ReplyDeleteSąsiad Kuby - cudny!
Trochę jakbym moją mamę widziała w akcji. :) Sernik "dziabany widelcem" to jej specjalność. :)
ReplyDeleteA tak w ogóle, to ja tam wiosnę widzę obok tego sernika dziabanego. :)
I z pół kilograma sera można wyczarować pyszny i ładny serniczek! :)) Wspaniale Kasiu!:))
ReplyDeleteMniam,mniam:)
A kiciuś piękniutki:)
Często jest także jak się do czegoś zbyt dokładnie przykładamy to nie wychodzi.. a w wielu przypadkach ( tak jak u mnie ) cos na szybko jest o wiele lepsze. Sernik wygląda bardzo apetycznie :)
ReplyDeleteBardzo lubię takie przepisy na ciasto na prędce. Często u mnie się przydają więc... dziękuję.
ReplyDeletetakie sprawne przepisy zawsze się przydają, tym bardziej gdy ich efekty końcowe są smaczne :)
ReplyDeleteTakie serowe ciacha podbiją każde podniebienie :)
ReplyDeleteSernik zalicza się do moich ulubionych ciast zaraz po cieście drożdżowym i babce ;-))
ReplyDeleteTwój wygląda zachęcająco.. zjadłabym sobie kawałeczek do herbatki :-)
www.przysmakiewy.pl
Wlasnie piekę ten sernik ale zamiast kaszy manny dodalam budyn bo nie mialam... mam nadzieje ze wyjdzie. Drugi raz w zyciu piekę sernik pierwszy jaki robilam opadl a byl taki piekny w piecu ��
ReplyDeleteWyjdzie, wyjdzie :) nawet nie myśl inaczej, po upieczeniu zostaw w piekarniku do przestudzenia, pozdrawiam :)
DeleteBierę się do roboty ;-)
ReplyDelete