Przygotowanie takich pierogów na obiad nie wymaga tyle czasu, ile zajmuje ulepienie pierogów tradycyjnych. Bo taki jeden pieróg wypełnia talerz i głodnego nasyci :)) Najlepiej jeśli mamy ugotowane mięso z obiadu dnia poprzedniego. Ja wykorzystałam kawałek chudej wołowiny, z której wcześniej ugotowałam rosół. Można jednak zastosować także inne mięso: wieprzowinę lub mięso drobiowe. Wtedy po zmieleniu surowego mięsa przesmażamy je razem z cebulą. Polecam jednak gotowaną wołowinę, jest idealna do tego dania. Pieróg jest doskonałym dodatkiem do czystych zup: barszczu, rosołu lub jako samodzielne danie. Polecam!
PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM
/4-5 dużych pierogów czyli dla 4-5 osób/
ciasto:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1 szkl mleka (250ml)
* 1 łyżka miękkiego masła
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 20g świeżych drożdży
nadzienie:
* 60dag ugotowanej wołowiny
* 3 łyżki bułki tartej
* 2 cebule
* 2 pieczarki
* kilka łyżek rosołu lub bulionu
* sól, pieprz, tymianek
* oliwa do smażenia
* 1 jajko
* natka pietruszki
na wierzch:
* 1 jajko roztrzepane
* kminek
Z łyżki mąki, drożdży, szczypty cukru i 1/4 szkl mąki zrobić zaczyn. Po ok 10 minutach (zaczyn powinien napęcznieć) dodać zaczyn do reszty składników i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można to zrobić mikserem). Miskę przykryć i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie włączyć piekarnik, nastawiając go na 180stC i zrobić nadzienie.
Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze. Cebulę poszatkować, pieczarki pokroić w drobne plasterki. Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę i pieczarki. Wymieszać z wołowiną, bułką tartą, rosołem, doprawić tymiankiem, solą , pieprzem i natką pietruszki. Połączyć z jajkiem w jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 4 lub 5 kawałków. Każdy rozwałkować na prostokąt o wym 20x30cm. Wzdłuż krótszego boku ułożyć nadzienie, brzegi ciasta posmarować jajkiem i zlepić pieróg. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilkucentymetrowych. Nakłuć widelcem kilka razy, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Wstawić do upieczenia na 25 minut aż się zrumienią. Wyjąć na kratkę. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
*
Chętnie bym zjadła takiego pieroga:)
ReplyDeletelubię tego rodzaju obiady :)
ReplyDeleteUwielbiam takie rzeczy! :)
ReplyDeletePozwolisz że wypróbuję przepis ?!
ReplyDeletePrzepis od razu zapisuję, bo uwielbiam takie dodatki do barszczyku;)
ReplyDeletepozdrawiam
Robiłam coś bardzo podobnego i smakowało genialnie. Narobiłaś apetytu!
ReplyDeletewspaniałe olbrzymy :)
ReplyDeletewczoraj wieczorem zobaczyłam Męża wpatrującego się w Twoje pierogi ...a wiec wiem, ze pewnie niedługo poprosi o takie:) a ja chętnie je zrobię ....bo pysznie wyglądają:)
ReplyDelete