Nastała zima, taka prawdziwa z mrozem i śniegiem. Za chwilę połowa stycznia więc czas najwyższy, przecież za miesiąc będę już myślała wiosennie i szpiegowała przebiśniegi, krokusy...
Każdy czas jest dobry na upieczenie chleba, zwłaszcza smacznego:)
Drugi ze słoikowych eksperymentów, przyznam że chleby wychodza zaskakująco smaczne i bardzo ładnie się pieką..
Chleb z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo przypadł mi do gustu, nie wiem czy nie bardziej niż 'ciemny ze słonecznikiem'. Ten jest odrobinę lżejszy, ma ładnie dziurkowany miąższ i chrupiącą skórkę.
Zasada pieczenia i dobór słoja identyczna jak w ciemnym chlebie ze słonecznikiem - klik .
Tym razem do wysypania słoika użyłam ziaren słonecznika, polecam!
CHLEB JASNY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
/chleb pieczony w 1,5 l słoju/
* 1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
* 2/3 szkl płatków owsianych
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1,5 szkl ciepłej wody
* 1 łyżka melasy w płynie
* 1 saszetka syszonych drożdży
* 1/4 szkl przechów włoskich
* 1/4 szkl suszonej żurawiny
* 1 łyżeczka soli morskiej
W ciepłej wodzie rozpuścić melasę i suche drożdże. Wymieszac, przykryć i odczekać 10 minut.
W misce wymieszać resztę składników, dolać wodę z drożdżami i wymieszać dokładnie.
Słoik wysmarować masłem i wysypać ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto do słoika, nie wyżej niż do połowy wysokości. Wierzch posypać ziarnami, nakryć słoik przykrywką i umieścić go na niskim poziomie w piekarniku. Włączyć piec nastawiając temp 160stC. Czas pieczenia - 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika wyjąć chleb na kratkę i dobrze ostudzić przed krojeniem.
Smacznego!
*
ach ten słoik:/
ReplyDeletewygląda przepysznie
Szukałam i szukałam i wypatrzyłam słoiki tu:
Deletehttp://owocowydom.pl/sklep,9.html
nawet sobie już zamówiłam:)
This comment has been removed by the author.
DeleteJuż lecę:)
DeleteKass, nigdy bym nie wpadła na to, że można chleb w słoiku piec! Fantastyczny!!!
DeleteAle fajny pomysł:)
ReplyDeleteBardzo podoba mi się chleb pieczony w słoiku. Musze zerknąć do sklepu przez Ciebie podlinkwanego.
ReplyDeleteZima faktycznie prawdziwa zawitała, ale mnie ona specjalnie w mieście nie cieszy, oj to odśnieżanie chodnika :(
Zerknęłam, słoiki świetne, ale dużych do upieczenia chleba nie ma :((((((
DeleteBasiu tam sa takie 750ml, w dwóch mozna upiec 2 mniejsze chlebki:)
Delete...pomyliłam, oczywiście 850ml
Delete,,,i sa jeszcze 1040ml, tylko chwilowo niedostępne:(
Deleteale te 1040 mają jakby zwężenie u góry wiec chyba odpada??
DeleteTez tak mi się wydaje że się zwęża...to dobrze że ich nie ma:)
Deleteniesamowity pomysł! Na bank wykorzystam :)
ReplyDeletepozdrawiam,
szana!
fajnie! pies mi sie podoba!
ReplyDeleteojej , no muszę ten słoik zdobyć no muszę , Kass siedzę patrzę , patrzę i zazdroszczę :d i to jak zazdroszczę , chleb przepiękny , kształt tez
ReplyDeletea pies wiadomo sam miód *
Lass, który to ma być ten słoik dokładnie? Kochana jesteś kochana****
ReplyDeleteten ?
ReplyDeleteSłoik WECK® 1040 ml (słoik, wieczko, uszczelka, 2 spinki)
Brak , buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Alu sa natomiast o poj 850ml, ja sobie takie zamówiłam bo przecież można upiec 2 mniejsze, no nie?
Delete...piecze sie bez gumki, bez spinek...tylko wieczko!:)
DeleteKasiu , ja jestem tak nabuzowana na te chleby ,ze szok , twoja to ,,wina"*
DeleteA wiesz że to nabuzowanie jest bardzo zdrowe i twórcze!:)
Deleteno w sumie tak:D tylko trzeba zainwestować ciut w nie ,ale nie takie aż pieniądze :D
Deletea to chyba przemyślę , jak mi mistrzyni od okrągłych chlebów tak radzi*
ReplyDeleterobi wrażenie.
ReplyDeletegenialny.
Czy można czymś zastąpić melasę?
ReplyDeleteMelasa to ciemny i słodki syrop cukrowy (z trzciny, buraków...), nadaje chlebowi kolor i słodkawy smak, myślę że można zastąpić ją najlepiej ciemnym miodem a z braku ciemnego jasnym-wtedy chleb będzie jaśniejszy:)
Deletekoniecznie muszę spróbować pieczenia w słoiku!!! jest genialny!!!
ReplyDeletejakiej powinien być pojemności ten słój???
aaaa już doczytałam w komentarzach :)
DeleteKass, świetna propozycja, kolejna zresztą. Z żurawiną, mniam,mniam:)
ReplyDeletePozdrawiam ciepło:)
No już prościej się chyba nie da... Mam takie wysokie (gliniane) i wąskie naczynie do chłodzenia butelki wina i chyba je wykorzystam, bo proste słoiki są chwilowo poza zasięgiem. Sprawdzę Twój link, Kass, ale ta moja glinianka przypomina doniczkę, a w doniczce też się przecież chleby piecze, prawda? Mam nawet przepis na taki chleb i nie zawaham się go użyć! Dzięki za inspirację :)
ReplyDeleteAniu ,a ten przepis na chleb doniczkowy to jaki? Ja mam taka fajna doniczkę :D
Deletea w sklepie się zarejestrowałam i jak mi do jutra nie przejdzie ,a słoje będą to kupie :D
Aniu, ależ nie ma za co:)
Delete...a czy masz do tego garnka przykrycie?
Tak, mam przykrywkę. Sprawdzę to i sprawdzę ten chleb z doniczki dla Margot.
DeleteMargot, już sprawdziłam - to takie bułkowe ciasto drożdżowe z dodatkiem cebuli, ziół i przypraw, pieczone w otwartej doniczce, w nagrzanym piecu.
Fantastyczna propozycja, piękny ten chlebek :)
ReplyDeleteCzy można upiec chleb według tego przepisu np. w brytfance?
ReplyDeleteI jak ustawiamy piekarnik: pieczenia gór-dół, czy tylko dół, a może termoobieg?
Nie próbowałam piec w foremce ale myślę że można, wówczas po wymieszaniu odstawiłabym do wyrośnięcia na ok 40-60minut az chleb podwoi objętość i upiekłabym w 190st z grzaniem górnym i dolnym, bez termoobiegu ok 50-60 min, może trochę krócej...
DeleteBardzo podoba mi się ten okrągły kształt chlebka:) .... a smak musi być zjawiskowy:)... i ten słonecznik na skórce:) Mniami:). Buziaka zasyłam
ReplyDeleteKass, te Twoje chlebki ze sloika sa naprawde zaczwycajace. I te okragle kromeczki...maja w sobie tyle uroku. Idealne na sniadanie :)
ReplyDeletePozdrowienia.
Dziewczyny czy któraś już zakupiła słoiki do pieczenia, te proponowane w tych komentarzach. A może ten będzie dobry http://makutra.com/przetwory/1002-sloik-weck-1062-ml.html. Dajcie znać jak się spisują słoiki!
ReplyDeletepozdrowienia
Chlebek się piecze ciekawe co wyjdzie. Już jest dwie godziny w piekarniku i nie doszedł do pokrywki. Piekę w dwóch słoikach 850 ml. Czy nie jest za mały? Ma wypełnić cały słoik ? Pachnie ładnie
ReplyDeleteNie musi wypełniać słoik pod pokrywkę, jeśli wyrósł o ok 50-60% na wysokość to wszystko z nim w porządku, dużo zależy od wilgotności mąki, drożdży itd. daj znać jak wyszedł.
Delete