To ciasto działa jak bomba z opóźnionym zapłonem:)
Tylko mały kawałeczek do kawy...
Przyjemnie chrupki spód, potem aksamitna śmietanka, miękki banan i karmelowa masa - dobre!
Drugi kawałek - karmel pcha się pierwszy, za nim banan a w tle kruche ciasto...
Konieczny łyk gorzkiej kawy.
Sięgam po następny kęs ciasta... o kurcze!... słodkie!...dobre i s ł o d k i e !
Inspiracją było ciasto 'Banoffane pie' , które niedawno wypatrzyłam u Liski.
Upiekłam kruchy spód (w oryginale gotowe herbatniki), masę karmelową i banany przykryłam ubitą śmietaną (zamiast kremu z mascarpone i śmietany) a całość posypałam gorzką czekoladą (a nie kakao).
Po zjedzeniu jednego kawałka, nie miałam ochoty na nic słodkiego do końca dnia:)
Polecam!
TARTA KARMELOWO-BANANOWA
/forma o śr 28cm/
spód:
* 180g mąki pszennej
* 100g masła
* 1-2 łyzki kwaśnej śmietany
* 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru
Posiekać masło z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zlepić w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez ok 40 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę. Na wierzchu położyć folię aluminiową i obciążenie np. suchy groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stC na 10 minut, po czym zdjąć folię z grochem i dopiec przez 15-20 minut - aż się zrumieni.
wierzch:
* 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
* 3 banany pokrojone w plasterki
* 200ml śmietanki kremowej ubitej z 1 łyżeczką cukru z wanilią
* 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Zimny spód posmarować masą krówkową, ulożyć banany i całość przykryć warstwą ubitej śmietany. Posypać starta czekoladą.
Smacznego!
Toż to połączenie idealne!!:)
ReplyDeletePołaczenie jest OK, tylko aż 'gęste' od słodyczy:))
DeleteMi skojarzyło się z "kremowym ciastem na roladzie z bananami"z Moich wypieków.
Deletemoja siostra kilka razy je robiła i powiem że smakowało
Tamto ciasto jest biszkoptyowe i jednak troszkę inne...
Deletesuper połączenie... a można czymś zastąpić banany???
ReplyDeleteA wiesz, że ja teżo tym myślałam, wydaje mi się że z wiśniami byłoby niezłe...
DeleteOj, ja bym zjadła całe:D
ReplyDeleteNie zjadłabyś, ja jestem łasuch a na jednym kawałku poprzestałam:)
DeleteBanany i masa krówkowa - połączenie idealne :)
ReplyDeleteTez tak uważam, choć nie sądziłam że takie słodkie:)
Deletedla takich rzeczy - pysznych, ślicznych, smakowitych - to warto żyć! :)
ReplyDeleteOj tak!
DeleteOch! Mniam mniam:) To kolejna rzecz, do której się przymierzam... tyle ciast i ciasteczek w kolejce czeka:)
ReplyDeleteMoja lista też nie maleje...
DeleteSmaka mi narobiłaś:)
ReplyDeleteTo do dzieła:)
DeleteKasiu Twoja rekomendacja jest dla mnie absolutnie wystarczająca, chetnie wypieke to mega slodkie ciasteczko.Pozdrawiam
ReplyDeleteBasieńko, ciekawa jestem Twoich wrażeń:)
DeletePiękne i pyszne ciasto. Słodziutkie,mniam.
ReplyDeleteA gołąbek jaki napuszony pięknotek :)
Słodzoitkie i przez to ekonomiczne:)... nie znika tak szybko:)))
DeleteTo ciasto musi być przepyszne .... aż ma sie ochotę biec do Ciebie z talerzykiem:). pozdrawiam Kasiu:)
ReplyDeleteKobietki to jest boska tarta .DZIEKUJE ZA PRZEPIS.ANITA
ReplyDeleterewelacja! juz dwa razy zrobilam to ciasto i ciagle nam malo:) pycha!
ReplyDelete