gry online

4/8/13

Bułeczki nocne na śniadanie





Fajnie jest - kiedy mamy więcej czasu - np w sobotni wieczór,  zarobić ciasto, odłożyć je do lodówki , a rano szybko uformować i upiec bułeczki na niedzielne śniadanie:) 
Przepis znalazłam na forum  cincin, ale te bułeczki widziałam już na wielu blogach.
Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.  Sposób uformowania jest dowolny,  ja zrobiłam wianuszki.


BUŁECZKI NOCNE
/8-10 bułeczek/

*  3 szkl mąki pszennej (typ 500, 650, 750)
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
*  20 g świeżych drożdży
*  1/2 szkl mleka
*  1/2 szkl wody
*  1/4 szkl oleju roślinnego
*  1 łyżeczka soli morskiej
*  1 łyzka cukru

W mleku o temp. pokojowej rozpuścić drożdże.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i olej.  Dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać dolewając wodę. Zarobić ciasto i wyrobić ok 5 minut.  Umieścić ciasto w lekko natłuszczonej misce , dokładnie przykryć i włozyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć miskę z ciastem, przez 30 minut pozostawić w temp. pokojowej.
Podzielic na jednakowej wielkości kawałki, z kazdego uformować bułkę np tak:




Układać w odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka na 30 minut, w tym czasie nagrzewając piekarnik do temp. 220stC.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać dowolnymi ziarnami: czarnuszką, makiem, sezamem, słonecznikiem.
Piec ok 20-25 minut.
Smacznego!


*

Czyżby to nieśmiało zbliżała się wiosna?











40 comments:

  1. wiosnę widzę , wow
    Ojej jak ja lubię tak uplecione bułki , normalnie ubóstwiam

    ReplyDelete
  2. Wiosenko, a ile to zwykłej soli będzie zamiast 1 łyżeczki soli morskiej?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W przepisie źródłowym jest sól zwykła- 1 łyżeczka, ja zamieniłam na morską bo ją bardzo lubię :)

      Delete
  3. Te bułeczki są piękne i pyszne. :) Śliczna wiosna u Ciebie. Ściskam:*

    ReplyDelete
  4. Hmmmm wiosna, słoneczko i bułeczki. Pyszne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzisiaj u mnie słoneczko grzało jak na wiosnę:))

      Delete
  5. Świetny przepis, a bułeczki wyglądają niezwykle zachęcająco.
    U mnie jeszcze brak oznak wiosny, jedynie krokusy gdzieniegdzie.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pomysleć, że za chwilę połowa kwietnia:(

      Delete
  6. Witaj zielona trawko:)
    Bułeczki miodziowate!

    ReplyDelete
  7. Pięknie wyrosły! W sam raz na pyszne śniadanko :D

    ReplyDelete
  8. Bułeczki fantastyczne! Niedość, że cudnie wyglądają, to jeszcze są bardzo proste do przygotowania. Z chęcią ten patent wykorzystam.

    ReplyDelete
  9. optymistycznie zielono u Ciebie :) i te bułki... cudo!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie całkiem zielono, natrudziłam się żeby znaleźć coś zielonego, a dzisiaj zimno jak diabli:(((

      Delete
  10. Ale zgrabniutkie te Twoje bułeczki :) Patent z przygotowywanie ich wieczorem i pieczeniem rano jest świetny, sama go często stosuję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to dobry sposób, a rano...wspaniale zjeść taką bułeczkę:)

      Delete
  11. Slicznie je uformowałaś Kasiu:) ...a u Ciebie wiosna już widzę na całego:) buziak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu, wiosna wcale jeszcze u mnie nie szaleje, powiedziałabym że to takie małe oznaki że bedzie... tylko kiedy?

      Delete
  12. Bardzo lubię takie bułki nocne:) u mnie wiosna ciągle walczy z zimą... odkopałam krokusy spod śniegu i mają pąki... bidulki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A u mnie krokusy chyba wyginęły:( nie widac ani jednego, tylko jakieś niedobitki przebośniegów...

      Delete
  13. Wiosna!U mnie na Mazurach śnieg ogromny, w nocy było -10, a teraz całe 3 stopnie na plusie.Żurawie krzyczą rozpaczliwie, bociany latają bezładnie, szpaki podjadają w karmniku.Pliszka skacze po dachu i nie wie co się dzieje. Moje przebiśniegi i pierwiosnki pół metra pod śniegiem.Ale bułeczki rozkoszne. Pozdrawiam ciepło.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Żal mi ptaków, u nas tez widziałam juz gatunki zimujących gdzie indziej, co przyleciały - bo myslały że wiosna - a tu taka niespodzianka:( mam nadzieję że jednak jest bliżej niż dalej...pozdrawiam:)

      Delete
  14. Skoro się wreszcie wzięłam i upiekłam chleb, a mam piec jeszcze następny inny w sobotę razem z Amber, to i bułeczki upiekę, a co:) Aż pachną z ekranu:)
    I dzięki za pokazanie systemu zaplatania. Niby proste, a bym nie wiedziała:) Pozdrawiam zastanawiając się skąd wezmę czas na to wszystko co zaplanowałam, ale nic twardo będę realizować:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byłam, widziałam, poczulam zapach! mmm... pyszności:)) a te bułeczki to może być taki przerywnik w czasie pieczenia chleba:)

      Delete
  15. Uwielbiam do Ciebie zaglądać, zawsze czeka tu coś dobrego i pięknie pachnie domem. Z Twoich przepisów piekłam już nie jeden chlebek,udane i pyszne wcina cała moja rodzina, którą wyposażyłam w zakwas swojej roboty. Mój synek(2 latka)nie chciał jeść kupnego pieczywa, a chlebek który razem podziwiamy przez szybkę piekarnika zajada,aż miło patrzeć. Dzisiaj będziemy robić te właśnie bułeczki i twarożek do nich. Przesyłam Ci wielki powiew ciepłej wiosny, za którą tak tęsknisz.Dorota

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, nawet nie wiesz jak to motywuje, cieszę się że chlebki wychodzą i smakują synkowi, dzieci są najlepszymi testerami i krytykami:)
      dziękuje za wiosnę, chyba dotarła bo u mnie dzisiaj piękna pogoda i wspaniałe wiosenne słoneczko mi przyświeca, pozdrawiam:))

      Delete
  16. Czy jak już to ciasto poleżeć w temp pokojowej to mam je zagnieść jeszcze raz i podzielić na części czy nie zagniatać

    ReplyDelete
  17. Czy rano po tym jak ciasto chwilę pobędzie w kuchni to zagnieść to ciasto i podzielić na części czy jak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak , lekko zagnieść kilka razy i dalej postępować jak wyżej :)

      Delete
    2. Dziękuję napiszę jak będą gotowe;)

      Delete
  18. Jeżeli ktoś chce upiec pierwszy raz bułeczki w domu, to polecam zacząć od tych bułeczek-pyszne! odkąd je upiekłam nigdy więcej już nie sięgam po te sklepowe i często do nich wracam , chociaż na tym blogu są jeszcze inne, które będę próbowała, bo wszystkie przepisy są rewelacyjne, co za wspaniały blog .
    pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, cieszę się że smakują, pozdrawiam i życzę Pomyślności w Nowym 2020 Roku :))

      Delete
  19. Bardzo smaczne będą często w moim menu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się że smakują, pozdrawiam 😊

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...