Za oknem hałasują ptaki, nie zważają na zachmurzone niebo, nie mają czasu. Wszystko w przyrodzie jest spóźnione, forsycja powinna już przekwitać a jest goła jak święty turecki...:) Mam nadzieję że rośliny nadrobią ten stracony czas wiosenny, ciekawa jestem czy bzy zakwitną w maju...
Piekę ciasto z ananasem, truskawkami (jeszcze importowanymi ale truskawkami!) i pyszną kruszonką. Wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które czasem kupuję w Lidlu - do ciasta sa świetne. Czekając na nasze truskawki z pola, na razie piekę ciasto z dostępnymi owocami.
ORZECHOWE CIASTO Z ANANASEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
/forma o śr 28cm/
* 2 i 1/2 szkl mielonych orzechów laskowych
* 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2/3 szkl brązowego cukru
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl oleju roślinnego
* 1 średni ananas świeży
* 10-15 truskawek
kruszonka:
* 100g mąki
* 50g mielonych orzechów laskowych
* 100g masła
* 50g brązowego cukru
Zagnieść kruszonkę: posiekać masło z mąką, dodać orzechy mielone i cukier. Zlepić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.ać cukier
Nagrzać piekarnik do 180stC. Ananas obrać (ściąć górę i dół, potem odkroić boki), przekroić na ćwiartki wzdłuż, wykroić środkowy twardy trzpień i pokroić na małe kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę, dodać na końcu cukier a potem po jednym żółtku. Dalej ubijając dolewać olej cienkim strumieniem. Do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy - wymieszać łyzką. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Wlać ciasto, na wierzchu ulożyć owoce i pokruszyć kruszonkę.
Wstawić do upieczenia na 50-60 minut.
Ostudzić na kratce. Smacznego!
*
Remont nabrzeży Odry
Kass, bzy w maju muszą być i...już! :-) A ciasto bardzo mi sie podoba - ciekawy zestaw: orzechy, ananas i truskawki...Mniam!
ReplyDeleteTak myślisz? ...mam wątpliwości czy zdążą ale może nie doceniam ich mozliwości:)) ...a ciasto bardzo smaczne, polecam:)
DeleteJak to maj bez bzów? Będą i koniec:D hehe:) A ciasto pyszne:)
DeleteKasiu, za bzami tęsknię tak, że ...OCH!!!
ReplyDeletePyszne Twoje ciasto, jedne z wielu, jakie pd Ciebie zapisuję i na pewno upiekę!
Pozdrowienia:)
W końcu doczekamy się:))) pozdrawiam ciepło i wiosennie:)
DeleteCiasto z kruszonką musi być pyszne. Jeże na dodatek są tam truskawki to jest pysznie podwójnie
ReplyDeleteJest rzeczywiście warte grzechu:))
DeleteMniam, mniam, Kasiu!
ReplyDeleteMniam... :))
DeletePotrójnie nawet:)
ReplyDeleteMasz rację, potrójnie dobre:)
DeleteZnowu coś pysznego serwujesz :-)
ReplyDeleteWpadaj na kawkę...juz parzę:))
DeleteAleż pyszne ciasto ! Narobiłaś mi chęci na takie ciasto z owocami. Tęsknię za truskawkami, ach!:)
ReplyDeleteI czekam także na bzy. Oj czekam:)
Miłego dnia.
Ja tez tęsknię za polskimi, nasze sa najlepsze:))) pozdrawiam:)
DeleteU nas wystarczyly dwa cieple dni a juz drzewa cale pokryly sie kwiatami... Jest pieknie i pachnaco :) Na bez czekam z niecierpliwoscia bo to obok konwalii i lawendy moja ukochane kwiaty :) W oczekiwaniu czestuje sie Twoim ciastem :) Zjadlabym teraz kawalek do kawki... :)
ReplyDeletePozdrowienia.
U mnie wczoraj jeszcze ani jednego kwiatka, dzisiaj juz wysypało tulipany:) a konwalie nawet z ziemi jeszcze nie wyszły... zobaczymy, na ciasto zapraszam:)
DeleteCiasto wygląda pysznie. Truskawki jeszcze mam ale mrożone. Tylko orzechy niestety włoskie.Może spróbujemy z córka zamiast laskowych użyć włoskich. Smak będziei nny ale dobry.
ReplyDeleteCiekawa jestem, czy w związku z tym opóźnieniem forsycja zakwitnie. W ubiegłym roku niestety nie kwitła lecz od razu wypuściła liście.Podobnie było z pigwą, którą wtedy omroziło a dzisiaj też jeszcze goła.
Pozdrowienia z Małopolski.)
Myślę że śmaiało możesz zrobić z włoskimi, na pewno bedzie smaczne:) u nas na forsycji pojawiły się dzisiaj pączki, idzie wszystko piorunem:)
DeleteNatura nadgania stracony czas i to jest cudowne.)
Deletewitam! wspaniała stronka i fajne przepisy, wszyscy chwalą to ciasto, ale czy ktoś upiekł? ja zrobię to napewno, tylko ile jajek trzeba dodać?
ReplyDeleteNo właśnie, jak zawsze coś zjadłam:) juz wpisałam, dziękuje za czujność, pozdrawiam:)
Delete