gry online

8/1/14

Pomóżmy polskim sadownikom - JEDZMY POLSKIE JABŁKA !


Sankcje które miały uderzyć w ... jakby tu powiedzieć najdelikatniej i kulturalnie:)) - wschodniego 'prawie cara' z manią wielkości , spłynęły po nim jak po kaczce.  Niestety odbiło to się niekorzystnie na naszej gospodarce rolnej , bowiem zablokowano rynek zbytu na polskie jabłka.  Miejmy nadzieję, że na jabłkach się skończy...
Na fb zainicjowano bardzo ciekawą i pożyteczną akcję w polskiej blogosferze, pod hasłem:"BLOGERZY PRZERABIAJA POLSKIE JABŁKA NA POMOC SADOWNIKOM".
Solidaryzując się z kucharzącymi blogerami, naturalnie dołączam się ze swoimi przepisami.  Przeglądając zamieszczone dotąd posty, stwierdziłam że sporo ich sie nazbierało.  Mam nadzieję że akcja zaowocuje większą świadomością i że zachęci do kupowania i jedzenia POLSKICH JABŁEK, oraz do przygotowywania ciast i potraw z ich udziałem.  
Oto moje propozycje:











































































Zapraszam do pieczenia i wypróbowywania przepisów.  Jest ich sporo, na pewno kazdy znajdzie coś dla siebie.  Jabłka to jedne z najwspanialszych polskich owoców.  Tylu gatunków, które uprawiane są w naszym kraju, nie ma w żadnym innym regionie świata.  




JEDZMY POLSKIE JABŁKA!





23 comments:

  1. Niestety na jabłkach się nie skończy. Trzeba piec z tegorocznych zbiorów :)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako urodzona optymistka, mam nadzieję że jednak na jabłkach sie skończy... czego nam wszystkim życzę:)

      Delete
  2. Prawdziwe jabłkowe szaleństwo ! dziękuję za udział w akcji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cała przyjemność po mojej stronie, dziękuję za inicjatywę:)

      Delete
  3. Jeju! Jest w czym wybierać. :) Na pewno skorzystam z jakiegoś prostszego przepisu, Kasiu (bo ja tchórz i leń jestem, to się nie porywam na jakieś takie bardziej). Ale dziś szukam przepisu na... kiszone ogórki. Oczywiście polskie ogórki. :)

    Pozdrówka, Kass z pięknego miasta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu cieszę się ze popierasz akcję, musimy jakoś wesprzeć sadowników, co do ogórków - nie ma u mnie na nie przepisu bo wydawało mi się że to zbyt banalne, ale może warto zamieścić? pozdrawiam:)

      Delete
    2. Kasiu, własnie, to takie banalne! I dlatego niełatwo było mi znaleźć przepis na zaufanych stronach. :) W końcu zrobiłam te ogórasy jakoś tak chyba, jak w zeszłym roku. Wcześniej robiłam tylko w zalewie octowej lub musztardowej, ale ktoś mnie oświecił, że kiszone są takie proste, i szybkie - i słusznie! Proste jak... niektóre ogórki. :) Ale ja chciałam poszukać jakichś takich specjalnych wskazówek od gospodyń, które są doświadczone i wypróbowały np. różne dodatki.
      Doczytałam o ziarnach gorczycy, więc dodam do następnej partii. :)

      Delete
  4. Wspaniałe przepisy, ja robię szarlotkę na kruchym spodzie z bezą i kruszonką na wierzchu, proponuję również używać zamiennie zamiast wina polski specjał cydr, pojawił się w różnych buteleczkach, małych, większych, do wyboru do koloru. Można również z jabłek zrobić słoiki na zimę - ,, wsad,, do szarlotki albo do makaronu lub ryżu. Pozdrawiam serdecznie popieram akcję całym sercem, dzisiaj zakupiłam letnie jabłka do chrupania.
    Przepis na polskie ogórki, robię tak od lat i świetnie się trzymają. Ogóreczki najlepiej małe jeżeli są lekko miękkie namoczyć parę godzin w zimnej wodzie, potem do każdego słoika włożyć ząbek czosnku ( lub więcej jak lubimy czosnek ), kawałek korzenia chrzanu, koper , liść wiśni lub dębu ( lub jedno i drugie ). Ciasno układamy ogórki w słoiku, zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli do przetworów ( broń Boże nie jodowanej ). Na 1 litr wody - 1,5 łyżki soli, zalewamy , jak się to mówi pod korek, zakręcamy - lekko, trzymamy w temperaturze pokojowej. Jak się ukiszą - to widać, najpierw zalewa mętnieje, potem zrobi się klarowna, wtedy dokręcamy mocno i do spiżarki lub piwniczki. W początkowej fazie kiszenia zalewa będzie lekko kapała ze słoików to jest normalne, więc dobrze jest podłożyć jakąś tackę.
    Smacznego, pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez robię mus jabłkowy do zimowych ciast czasem - jak mam ich więcej - kompoty lub kawałki upycham w słoju i zalewam słodką wodą - dobre do deserów, ciast lub podjadania:) Natomiast ogórki zawsze zalewam ciepłą a nawet gorącą wodą z solą, wtedy nie psują się i trochę później kiszą - co na zimowe przetwory wskazane:), reszta podobnie, dziękuję i pozdrawiam!

      Delete
    2. A co myślisz o cydrze?, ja robiłam ostatnio sos orzechowy do kurczaka z grilla zamiast białego wina dodałam cydr, był równie dobry, z winem to jest tak ,że potrzebujesz szklankę np. a kupujesz butelkę, jak postoi kilka dni robi się ocet.

      Delete
    3. Cydr jest bardzo dobrym rozwiązaniem kiedy ważny jest smak a nie %, do potraw jak najbardziej, zreszta jako napitek też się sprawdza:)

      Delete
    4. Dziękuję, właśnie o smak mi chodziło, procenty i tak podczas gotowania wyparują , kucharze do dzieła!!!!!. Jeszcze za Panem Palikotem ( za , którym osobiście nie przepadam ) powtórzę, róbmy z polskich jabłek destylaty alkoholowe - kiedyś mieliśmy polski napitek fantastyczny ,,calvados,, - wódka z jabłek, można z niej zrobić hit exportowy.
      Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie i dziękuję za akcję.

      Delete
    5. Dziękuję! :) Nie wiem, co to będzie z tymi moimi ogórkami, bo zalałam je gorącą wodą (gdzieś przeczytałam, że ma być gorąca, a nie pamiętałam, jak robiłam w zeszłym roku, a były dobre). Zobaczymy. :)

      Delete
    6. Będzie dobrze:) ja zalewam gorącą i jest zawsze OK, nie psują się i kisza odrobinę później - ale jak na zimę to chyba nie szkodzi?

      Delete
  5. Jeszcze do ogórków łyżeczkę nasion gorczycy .

    ReplyDelete
  6. Chętnie się przyłączę, pod warunkiem, że polskie jabłka nie będą kosztować 5 zeta za kilogram, tak jak teraz :/
    Po tym co widzę na targowiskach, próbują sobie odbić na nas to, co stracili nie eksportując.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mnie jabłka po 2,50 lub 3 zł...

      Delete
    2. To też szału nie ma. Tyle, co zimą.

      Delete
    3. Szału nie ma ale troche taniej niż u Ciebie, może trochę stanieją?

      Delete
  7. Wspaniałe przepisy, aż nabrałam ochoty na jakiś placek z jabłkami, które to uwielbiamy całą rodziną
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  8. Oj, kusisz tymi zdjęciami! Ja dzis usmażyłam racuchy z jabłkami :) Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  9. Piekny jablkowy zbior przepisow! :)
    Szczerze mowiac, nie wyobrazam sobie, ze mozna kupowac inne owoce i warzywa niz polskie (mam na mysli oczywiscie te, ktore rosna w polskim klimacie, a nie egzotyczne). Oby jak najwiecej osob dzieki tej akcji przekonalo sie do lokalnych i sezonowych zakupow :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...