26.12.2012

Święta, święta...

...już za chwilę będzie po:(

22.12.2012

Wesołych Świąt!



Kochani kulinarni entuzjaści
życzę Wam Wszystkim ;

ZDROWYCH, SPOKOJNYCH, RODZINNYCH, SMAKOWITYCH, 
 POGODNYCH, WSPANIAŁYCH
 ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

ORAZ

SAMYCH ZWYCIĘSTW NIE TYLKO W KUCHNI 
POMYŚLNOŚCI, ZDROWIA I SZCZĘŚCIA W NADCHODZĄCYM 2013 ROKU



20.12.2012

Uszka, pierogi, kapusniaczki...


Produkcja dobiega końca:)


 ...potem tylko ryby, mięso, barszcz, grzybowa, makowiec, sernik, keksy i już będzie wigilia:)


15.12.2012

Francuskie bagietki



W przerwie światecznych przygotowań, gdzieś pomiędzy pierniczkami a śledziami -  powstały bagietki francuskie.  Tak na już... polecam!


BAGIETKI FRANCUSKIE
/8 bagietek średniej wielkości/

*  1kg mąki pszennej (pół na pół tortowej i chlebowej)
*  30g świeżych drożdży
*  2 i 2/3 szkl letniej wody
*  2 łyżeczki soli
*  1/2 łyżki oliwy z oliwek

Do miski miksera wsypać mąkę, w środku zrobić dołek do którego wkruszyć drożdże i wlać 2/3 szkl lekko ciepłej wody.  Wymieszać delikatnie zagarniając troszkę mąki aż drożdże się rozpuszczą.  Przykryć miskę i odczekać kilka minut.  Dosypać sól i włączyć mikser, wyrabiać na niskich obrotach przez 8-10 minut dolewając sukcesywnie wodę a na końcu oliwę.  Wyłączyć mikser, wyjąć ciasto na stolnicę i wyrobić przez kilka minut ręcznie.  Ciasto będzie elastyczne, sprężyste ale lekko klejące.
Umieścić je w misce, przykryć szczelnie i włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni na noc.
Po 10-14 godzinach wyjąć ciasto z zimna, złożyć (jak kopertę) i ocieplić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 części (metodą na pół, 2 części na pół , 4 części na pół).
Z każdej uformować bagietkę na długość blaszki.  
Dobrze jest wcześniej nagrzać blache na której pieczemy lub upiec bagietki na rozgrzanym kamieniu.

Poniżej przykładowy sposób formowania:




Bagietki ułożyć na grubej ściereczce lub płótnie, oddzielając każdą bułkę fałdą tkaniny.:



Po ok 2 godzinach napuszone bagietki naciąć ostrym nożem lub żyletką i wstawić do naparowanego (kilka psiknięć spryskiwaczem) piekarnika nagrzanego do 250stC.  Piec przez ok 20 minut, jeśli potrzeba w polowie pieczenia obrócić o 180st blaszkę, żeby bułki równo się wypiekły.

Kiedy będą rumiane wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!



 *



10.12.2012

Pachnie świętami...





A jak u Was z pierniczeniem?

07.12.2012

Krokiety z grzybami do barszczu



To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na lepienie uszek lub nie lubią tego robić.  Nadzienie oczywiście z grzybami, z którym robimy paszteciki lub uszka.  Zarówno pieczarki jak i grzyby leśne doskonale się w nim spiszą.  Ponieważ ostatnimi czasy mamy dyspensę na jedzenie mięsa w wigilię,   więc....
Należę do frakcji postno-rybnej,  u mnie obowiązuje klasyka wigilijna. 
Po co jeść w wigilię mięso?  ...nie wiem!   
Paszteciki i uszka z grzybami wszak jemy nie często, a w ten wyjątkowy dzień smakują szczególnie.   

Przygotować możemy choćby  takie nadzienie:

*  20dag suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
*  1 cebula
*  1 łyzka masła
*  2 łyzki bułki tartej
*  sól, pieprz 
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości - najlepiej z wywaru zrobić zupę grzybową, a grzyby wykorzystać do pasztecików. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle nie rumieniąc. Zmielić w blenderze grzyby i cebulę.  Do masy dodać bułkę tartą, popieprzyć i posolić.  Wymieszać na gładką masę.

 ...a  naleśniki usmażyć z  tego  przepisu:

*  400g  mąki
*  400 ml mleka
*  400 ml wody mineralnej
*  2 jajka
*  szczypta soli
 Wymieszać dokładnie i odstawić ciasto na 30 minut (będą elastyczne i łatwe do zrolowania). 
Po czym smażyć cienkie naleśniki. 
Nakładać po łyzce farszu, rozsmarować i zrolować lub złożyć w kopertę.

.  Naleśniki możemy  przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać lub podsmażyć.  
Smacznego!



06.12.2012

Uszka, paszteciki czy krokiety?





Co lubicie do wigilijnego barszczyku? 

04.12.2012

Placek japoński czyli ciasto makowe


Wystarczy wejść do jakiegokolwiek sklepu, żeby poczuć że nadchodzą... ozdoby, choinki, beztrosko pływające karpie, z głośników świąteczne utwory...nie da się nie myśleć o świętach :)
Muszę przyznać że oczekiwanie na nie jest równie a może nawet bardziej przyjemne (!?) niż same święta...
Bo ten czas, kiedy biegamy za prezentami, odwiedzamy jarmarki, kupujemy kilogramy bakalii,  nowe bombki na choinkę (choć 'starych' caaałe pudła...),  wybieramy choinkę, dekorujemy mieszkanie, pieczemy pierniczki (których musi być odpowiednio dużo,  bo w międzyczasie trochę 'wyjdzie') - jest magicznym i najpiękniejszym czasem w roku! 
Kilka tygodni niesamowitej i wyjątkowej atmosfery, którą co roku wciąż się zachwycam! 
Bo nie ważne czy jesteśmy dziećmi czy dorosłymi, ważne żeby poczuć ten klimat, cieszyć się błachostkami,  migocącymi świecidełkami, oklepaną muzyką :)  ... a tą świecką kolendę uwielbiam i już!




Ciasto które może z powodzeniem zastąpić świąteczny tradycyjny makowiec.  Jest wilgotne, zawsze się udaje i na dodatek bardzo smaczne.  W wersji galowej dodaję do niego orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.  Wierzch w oryginale (jeśli mam przepis oryginalny) wykończony jest polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi lub orzechami, jednak możemy posypać 'tylko' cukrem pudrem i też będzie świątecznie.  Polecam!




PLACEK JAPOŃSKI
/tortownica 28cm/

*  250g masła lub margaryny
*  400g cukru pudru
*  300g maku
*  9 jaj
*  600g jabłek
*  9 łyzek kaszy manny
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia

*  1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

polewa:
*  2 łyżki kakao
*  3 łyżki cukru
*  3 łyżki mleka
*  2 łyżki masła

Mak parzymy wrzątkiem, po 30 minutach odcedzamy (na sicie wyściełanym gazą) i czekamy 10 minut aż caławoda spłynie. Mielimy mak w maszynce używając sitka do maku.  
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Oddzielamy białka od żółtek.  Z bałek ubijamy pianę, na końcu dodając kilka łyżek cukru dla utrwalenia. 
Masło ucieramy z resztą cukru pudru, dodajemy po żółtku.  Do masy dodajemy mak i jabłka, potem kaszkę i proszek do pieczenia. Na końcu łączymy ciasto z pianą, uważając żeby jej nie rozbić i wsypujemy orzechy.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.  Przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC, piec ok 1 godziny.  
Ostudzić.
Z podanych składników zrpbić polewę, podgrzewając na małym gazie w rondelku do całkowitego połączenia na gładką masę.  
Polać ciasto i posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


01.12.2012

Boże Narodzenie - przepisy





Wigilijna zupa grzybowa

Śledzie na zielono czyli po jurszczyńsku
Śledzie w sosie pomidorowo-rodzynkowym
Roszponka z łososiem i jajkiem

Łazanki z kapustą
Boczek pieczony
Biała kiełbasa z kapustą
Klops
Schab pieczony

Chrzan nie tylko  do mięs...

Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak
Kulebiak z kapustą i pęczakiem
Pieróg żytni z kapustą i grzybami
Pieróg drożdżowy z mięsem
Paszteciki kruche z grzybami
Kapuśniaczki
Bułeczki z pieczarkami
Bułeczki półfrancuskie z pieczarkami
Krokiety z grzybami do barszczu
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i grzybami
Bułki z pomidorami, bazylią i mozzarellą
Bułeczki ze szpinakiem
Focaccia z salamoia
Chleb z orzechami laskowymi i śliwkami

Sałatka z awokado
Sałatka z fasolką
Sałatka z selera naciowego z orzechami
Sałatka 'Pali się moja panno'
Sałatka z pora i jabłka
Sałatka prawie wiosenna


Chałka
Chleb z kardamonem
Chałka Hamelmana
Zaplatany chleb z orzechami i żurawiną
Drożdżówka dyniowa
Ciasto leniwej gospodyni
Ciasto drożdżowe na oleju
Rogaliki maślami
Drożdżówka świąteczna
Bułeczki z marmoladą
Drożdżówka lekka jak dmuchawiec
Drożdżówka z kruszonką i kandyzowaną gruszką
Briosza z rodzynkami
Ciasto drożdżowe z kruszonką z maszyny do chleba
Bułka drożdżowa z maszyny do chleba
Wilgotna baba drożdżowa
Drożdżówka szwedzka
Plecionka drożdżowa
Drożdżówka z rodzynkami
Drożdżowy warkocz z serem
Maślany placek drożdżowy

Drożdzowa strucla z makiem
Makowiec
Drożdżowy wieniec z makiem
Makowiec saksoński
Placek japoński
Mrówkowiec
Rolada marcepanowo-makowa

Keks świateczny
Cwibak orzechowy
Strudel orzechowy
Chlebek bananowy wg Sophie Dahl
Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą
Czekoladowe ciasto z ananasem
Chlebek bananowy wg Petera Reinharta
Cristmans Cake - brytyjskie ciasto świąteczne
Ciasto czekoladowo-migdałowe
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
Zebra
Placek amerykański
Ciasto czekoladowe z orzechami i śliwkami suszonymi

Murzynek z kokosem
Ciasto czekoladowo-serowe
Serniko-brownie z malinami
Puszysty sernik Cioci Stasi
Sernik z brzoskwiniami
Sernik krakowski
Sernik 'naprędce'
Mój sernik świąteczny
Sernik Ani
Delikatny sernik bez cukru
Sernik z pianką i kokosem
Sernik brzoskwiniowy-straciatella - bez pieczenia
Ciasto lekkie jak styropian
Ciasto serowe z makiem, kakaem i bakaliami
Sernik śmietankowy z kratką

Korzenna przyprawa do pierników

Piernik staropolski
Piernik przekładany
Pierniczki wg Bakerlady
Pierniczki wg Ptasi
Pierniczki całuski
Pierniczki wegańskie
Pierniczki ekspresowe
Świateczne pierniczki 'Basler Lackerli'
Piernik angielski 'Parkin'
Pierniczki jak z 'Kopernika'
Piernik litewski
Miodownik czyli ciasto miodowe
Piernik dietetyczny

Ciasto kokosowe
Tort makowo-orzechowy z czekoladą
Tort makowy z białą czekoladą
Tort czekoladowy ze śmietaną
Tort czekoladowy 'Stefanka'
Tort 'Mefisto'
Tort kawowy-bezowy
Tort czekoladowo-orzechowy z kruchym spodem
Ciasto orzechowe z czekoladowym kremem
Tort czekoladowy z prażonymi orzechami
Tort orzechowo-czekoladowy
Tort a'la Tiramisu 
Tort na winie
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Pałeczki waniliowe z czekoladą
Ciasteczka czekoladowe z brązowym cukrem
Ciasteczka z orzechami włoskimi
Ciasteczka makowe 'Kichlach'
Ciasteczka czekoladowe
Wiedeńskie rogaliki orzechowe
Ciasteczka z marmoladą
Rogaliki z makiem
Ciasteczka maślane
Ciasteczka półfrancuskie
Orzechowe kuleczki
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem
Kruche ciasteczka świąteczne
Żabie oczka z marmoladą
Ciasteczka z masłem orzechowym i sezamem
Popękane ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka owsiane z orzechami
Migdałowo-cynamonowe gwiazdki - Zimtsterne

Sałatka owocowa


Printfriendly